NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX térfogat és kitöltési térfogat számítási módszerei

NX térfogat és kitöltési térfogat számítási módszerei

Az alábbi cikkben az NX térfogat számítási módszerei kerülnek nagyító alá NX9-ben.

Térfogat számítás
Legegyszerűbb eset, mikor az egész test térfogatára vagyunk kíváncsiak. Ebben az esetben az Analysis/Measure Bodies parancs segítségével miután kiválasztottuk a vizsgálandó testet alapból köbmilliméterben kapjuk meg az eredményt.

Kitöltési térfogat számítás
Ha nem egy testnek vagyunk kíváncsiak a térfogatára, hanem csak egy elhatárolt térrésznek, melynek határait több komponens is adhatja, nem kell, hogy egy test legyen, akkor az Analysis/Space Finder parancsra lesz szükségünk.

A videóban látható példában egy motor belső terébe elférő olaj térfogatát vizsgáljuk, a belehelyezett fogaskerekekkel a töltési szinttől függően. Első lépésben megvizsgáljuk a teljes belső térfogatot, majd megvizsgáljuk, mennyi olajra van szükség, a töltési magasság függvényében.

Fontos hogy a Belső Pont meghatározásánál (Specify Interior Point) a pontot a számítandó térfogatba helyezzük el, lebegő módon (nem lehet a térfogatot határoló felületen)!

Eredmények
Az eredményekről megtekinthetünk egy kitöltési diagramot excelben, melyben a feltöltés magasságának függvényében ábrázolja az NX a térfogatot.