NX térfogat és kitöltési térfogat számítási módszerei

Az alábbi cikkben az NX térfogat számítási módszerei kerülnek nagyító alá NX9-ben.

Térfogat számítás
Legegyszerűbb eset, mikor az egész test térfogatára vagyunk kíváncsiak. Ebben az esetben az Analysis/Measure Bodies parancs segítségével miután kiválasztottuk a vizsgálandó testet alapból köbmilliméterben kapjuk meg az eredményt.

Kitöltési térfogat számítás
Ha nem egy testnek vagyunk kíváncsiak a térfogatára, hanem csak egy elhatárolt térrésznek, melynek határait több komponens is adhatja, nem kell, hogy egy test legyen, akkor az Analysis/Space Finder parancsra lesz szükségünk.

A videóban látható példában egy motor belső terébe elférő olaj térfogatát vizsgáljuk, a belehelyezett fogaskerekekkel a töltési szinttől függően. Első lépésben megvizsgáljuk a teljes belső térfogatot, majd megvizsgáljuk, mennyi olajra van szükség, a töltési magasság függvényében.

Fontos hogy a Belső Pont meghatározásánál (Specify Interior Point) a pontot a számítandó térfogatba helyezzük el, lebegő módon (nem lehet a térfogatot határoló felületen)!

Eredmények
Az eredményekről megtekinthetünk egy kitöltési diagramot excelben, melyben a feltöltés magasságának függvényében ábrázolja az NX a térfogatot.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑