NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX Maradék anyag örökítés

Maradék anyag örökítés (IPW Flow)

Az alábbi cikk azt mutatja be, mi a helyes munkafolyamat abban az esetben, ha több felfogásos munkadarab megmunkálása során a maradék anyag örököltetést kell megoldani az egyik felfogásból a másikba NX10-ben.

A maradék anyag (IPW – in process workpiece) örökítés során arra kell figyelni, hogy a komponensnek mind két munkadarab esetén meg kell egyeznie. Ebben az esetben minden modellezési módosítás (lekerekítések, furatok törlése) a komponensen belül végzendő. A setup-ot tartalmazó CAM-es prt nem tartalmazhat geometriai módosítást.

IPW Flow

A fenti kép az összeállítás struktúráját mutatja

Ebben az esetben a part.prt-nek (CAD) kell tartalmaznia minden modellezési elemet, még akár a synchron modellezési módosításokat is. A part_setup_1.prt (CAM) nem tartalmazhat semmilyen geometriai elemet (se synchron módosítást se linkelt bodyt). A maradék anyag örökítés (IPW Flow) során csak a master modell munkafolyamat a támogatott. Ebben az esetben az sem fordulhat elő, hogy egy fájl (prt) tartalmazza a geometriai modellt és a szerszámpályákat.

IPW Flow workpiece

A fenti kép a geometria nézetből mutatja a helyes felépítést

Ügyelni kell arra is, hogy a második munkadarabban (workpiece_overleaf) a maradékanyag nem frissül automatikusan. Ha bármi változtatást teszünk az első felfogáson (wokrpiece_original). Minden esetben frissíteni kell a maradék anyagot a második felfogásban (wokpiece_overleaf).

IPW Flow in use

Fenti kép mutatja, hogy hol kerül frissítésre a maradék anyag

A következő videó egy példán keresztül mutatja be, hogyan kell felépíteni egy munkafolyamatot, ha maradékanyag örökítést szeretnénk használni.

Természetesen, ha továbbra is külön akarjuk kezelni a CAM-es munka folyamán szükséges geometriai módosításokat az eredeti modelltől arra is van megoldás. Ebben az esetben három komponenssel kell dolgoznunk.

  • Part.prt – ez a komponens tartalmazza az eredeti modellt
  • Part_sync.prt – ez a komponens tartalmazza az eredeti modell másolatát (Linked body Wave Geometry Linker segítségével) és az azon tett módosításokat.
  • Part_sync_setup_1.prt – ez a komponens tartalmazza a szerszámpályákat


Ebben az esetben az eredeti és a túloldali munkadarabok esetében egyaránt (Workpiece_original, Workpiece_overleaf) a workpiece-nél a part_sync.prt komponens elemeit kell kijelölni.

Assembly Maradék anyag örökítés