NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Időcsökkentő tippek NX-ben – 2. rész

Aki napi szinten használja az NX -et, valószínűleg eltöltött pár napot az NX teljes személyre szabásával, hogy a lehető leghatékonyabban tudjon dolgozni: az eszköztárak, sablonok, gyorsbillentyűk, radiális menük átszabása szinte kötelező elem.

A második részben is olyan apróságokkal (is) foglalkozunk, melyeket a profik is sokszor már elfelejtettek – mivel régen voltak tanfolyamon 🙂 – és amikor megkérdezik tőlünk, kiderül, hogy milyen nagy segítség is a napi munkában.

Gyors geometria kijelölés a “Quick pick” helyett

Ha csak egy a modellünkön felén álló, látható felületet, élt, vagy a body-t akarjuk kijelölni, akkor a quick pick által felajánlott számtalan geometria és egyéb elem listázása helyett használhatjuk a következő megoldást (az NX1926-től él ez a funkció) :

  • Katt MB1-el (bal egér gomb) a kijelölendő elem felett
  • Megjelenik egy lebegőablak, aminek a bal oldalán egy legördülő menüben elérjük a kijelölhető elemeket és geometriákat. Csak a látható és “fizikai” elemek érhetők el (+ a geometria képző feature), a háttérben lévő és egyéb elemek (pl.: kényszer, végpont stb) nem
  • A kijelölés után ismét megjelenik egy lebegőablak – ami már a kijelölt elemen végrehajtható parancsokat tartalmazza

Másolás CTRL billentyűvel

Ahogy a bal ALT billentyű, a CTRL billentyű is több szakmodulban használható a munka gyorsítására. Az első részben említett nézetmódosításokon kívül, a CTLR gomb gyors másolásra is használható, például:

  • Vázlatkészítés esetén a kijelölt geometriákat egy CTRL+MB1 lenyomva tartás közben “odébb húzva” egy másolatot tehetünk le.
  • Az NX1980-tól használható Assemble parancsban egy komponens másolása is a CTRL+MB1 vonszolás hatására történik meg.

Gyorsbillentyűk helyett radiális menü

Sokan szeretnek bonyolult gyorsbillentyűket beállítani. Az NX-ben sokkal hasznosabb a radiális menüket használni a leggyakrabban alkalmazott parancsokhoz: szakmodulonként beállíthatunk egyedi parancs csoportokat, melyeket a CTRL+SHIFT és a három egérgomb egyikének lenyomva tartásával hívunk elő, majd a megfelelő parancs felett elengedve az egérgombot a parancs elindul. Szintén itt tudjuk a nézetekhez kapcsolódó gyorsmenüket személyre szabni.
Elérése: az eszköztár sávon üres területen jobb klikk → customize

Fordított kijelölés

A kijelölési eszköztárra kitehető az “All but selected” gomb, mely segítségével az előzőleg kijelölt geometriai elemek, vagy komponensek kijelölését megszünteti és az eddig nem jelölteket pedig kijelöli → fordított kijelölést hajt végre.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.