Ismert Siemens NX / PLM felhasználók – Red Bull Racing Formula 1 Team

A Red Bull Racing csapata 2005 óta vesz részt a Formula 1 versenyében. Egy gyakorlatilag privát, brit csapat, osztrák névszponzorral. A csapat a versenyautók tervezését, kivitelezését az egész életciklus menedzselését a Siemens PLM szoftvereivel végzi – már a kezdetek óta.

A Siemens PLM portfóliója segítségével egy átlátható és nagy rendszert építtetek fel, amiben minden versenyhétvége vagy korábbi fejlesztés adata pillanatok alatt elérhetőek. Az év elején épített versenyautó általában már nem sokban egyezik az év végivel. Ha ezeket az évkezdő pályára visszavinnék akár 1-2 másodperc gyorsabbak lennének körönként.

Zoe Chilton, a Red Bull Racing műszaki partnerségért felelős vezető menedzsere mondta:
“Minden szezon úgy kezdődik, hogy egy versenyképes autót tervezünk és építünk az első versenyre, amelyet aztán továbbfejlesztünk, ahogy a szezon halad előre, hogy versenyről-versenyre egyre jobb legyen. Az autóversenyzés a világ egyik “legidőkritikusabb” eseménye, amelyben a pályán elért siker egy komplex és megbízható, napi, de akár óránkénti határidőkkel is dolgozó fejlesztési folyamaton múlik.”

“A Siemens PLM szoftver a Red Bull Racing számára fontos és egyedülálló digitális terméktervezési és gyártási eszközt biztosít. A Teamcenter a fejlesztési folyamatunk digitális gerincét alkotja, lehetővé téve az egész mérnökcsapat számára, hogy az NX használatával egyidejűleg tervezzenek, fejlesszenek és gyártsanak a digitális világban. Ezen túlmenően kitűnő műszaki és üzleti támogatást is kapunk a Siemens PLM szoftver professional services csapatától, akik immár a Red Bull Racing csapat szerves részévé váltak “

“Magyar szál” a Red Bull Racing csapatában

A graphIt kft 2022-es Felhasználói konferenciájának vendége volt Dr. Kling Sándor gépészmérnök és a Kling Technology ügyvezetője, aki évekig dolgozott a tavalyi Forma1-es világbajnok csapatánál, a Red Bull Racingnél, mint szerkezeti elemző. Előadásában a kimondottan izgalmas háttértörténetek mellett, kitért arra is, hogy milyen PLM termékeket használtak a munkájuk során, illetve, hogy az új 2022-es szabálymódosítások miként növelték a CAD szoftverek szerepét a száguldó cirkuszban.

Dr. Kling Sándor és a Red Bull Racing kapcsolatáról a következő cikkben bővebben olvashatunk: https://www.redbull.com/hu-hu/kling-sandor-visszatert-a-red-bullhoz

Fibersim

2020-tól a Formula 1-ben bevezetett költségcsökkentés jóvoltából, a kisebb csapatok is közel azonos költségekkel indulnak. Így a nagy csapatoknak a fejlesztésre fordított összegen és időn kell spórolni ahhoz, hogy tartani tudják a tőlük megszokott műszaki fejlődést és elért helyezéseket.

A szabályok 2022-től lépnek teljes egészében életbe, ezért a Red Bull egyik fő célja a szénszálas alkatrészek gyorsabb és olcsóbb gyárthatósága volt. Ennek érdekében a Siemens a Fibersim szoftverét vezették be:

A szénszálas alkatrészek gyártás egy időigényes, többnyire kézzel végzett eljárás. A feladat manuális jellege eltéréseket okozhat az egyes kompozit alkatrészek között.

„A folyamatos fejlesztésre irányuló törekvésünk részeként felismertük a lézervetítés minden előnyét, az információk precíz átviteléhez a tervezőasztalról a gyártó egységbe. A szoftverek értékelése után a Fibersim-et választottuk a legjobb megoldásnak önmagában és azért is , mert az NX-szel együtt működik…”
„A Siemens NX architektúra nyitottsága lehetővé tette számunkra, hogy automatizáljuk és optimalizáljuk a geometria-előkészítési munkafolyamatot, mielőtt elküldjük a Fibersim számára. Egyszerűsítettük az egész folyamatot, kiküszöbölve a nem kompatibilis rendszereket és körülbelül két perc alatt megismételhető szabványos eredményt kapunk az eddigi több mint négy órához képest.” 

A Fibersim több felhasználója is gyárt szénszálas alkatrészeket fél milliméteres pontossággal a lézervetítés zöld fénye által irányított, megismételhető folyamat során.

További érdekességek a Red Bull Racing és a Siemens kapcsolatáról:

Irodalom:

https://www.plm.automation.siemens.com/global/en/our-story/customers/oracle-red-bull-racing/92351/

https://blogs.sw.siemens.com/fibersim/helping-red-bull-racing-achieve-efficiency-consistency-and-cost-effectiveness/

http://jovogyara.hu/a-red-bull-racing-is-a-siemens-plm-szoftvereit-hasznalja.html

https://www.autonavigator.hu/cikkek/hogyan-epul-fel-egy-forma-1-es-csapat/


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑