NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Tükrözött alkatrészek összeállításban és rajzon: WAVE + PMI

Tükrözött alkatrészek gyakran jelennek meg összeállításban és rajzon. Ha ezek az alkatrészek az eredeti szülő modell alapjaira épülnek – esetleg teljesen megegyeznek – nem szeretnénk újra műhelyrajzot készíteni, beméretezni, hiszen ezt már megtettük az eredeti modellhez.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy a Siemens NX WAVE parancsait és a PMI-okat, hogyan tudjuk segítségül hívni ennek a feladatnak az egyszerű megoldására.

Az alapértelmezett megoldás

Az NX-ben a tükrözött test létrehozására is több megoldás létezik. Ezek közül az általunk ajánlott egyik megoldás az, amikor egy összeállításban létrehozunk egy új komponenst, majd a WAVE Geometry Linker parancs segítségével, egy asszociatív , de tükrözött másolatot készítünk az eredeti alkatrészben található test(ek)ről.

Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy az eredeti alkatrészről készült műhelyrajz információit, nem tudjuk “egy kattintással” a tükrözött alkatrész rajzára rátenni, azaz egy új rajzon újra fel kell rakni minden méretet, rajzi elemet. Természetesen egy eredeti modell módosítás után – mivel a két alkatrész között egy asszociatív kapcsolat áll fenn – a másolat rajzán is frissülnek a méretek a geometriát követve, nemcsak a szülő alkatrészén. Kevés méret, ritkán használt tükrözött másolat létrehozás esetén, ez a művelet jó megoldás lehet mindenki számára, hiszen az alap licensz is lehetőséget ad ennek a munkafolyamatnak az elvégzésére.

A másolat létrehozásához mindenképp szükséges egy összeállítás létrehozása (bár az NX1953 óta a “Make Context Independent” opcióval ez elhagyható, rugalmasabb módosítási lehetőségeink vannak egy összeállításba építés esetén)

A másik alap tükrözési lehetőség a Mirror Assembly parancs – ezt most nem részletezzük.

Tükrözés magasabb szinten

Az NX összeállítás környezete számos olyan parancsot tartalmaz, melyek csak külön licensszel érhetők csak el, illetve az NX speciális – pl.: autóipari – csomagjai tartalmazzák. Ide tartoznak a WAVE parancsok. Egy alkatrészen az assembly navigátorban jobb klikk-et használva elérhetjük ezeket a parancsokat, pl.: Create Linked Mirror Part

A parancs segítségével egy asszociatív másolat, egy különálló alkatrész fájl jön létre. Ehhez nincs szükség különálló összeállítás fájlra. A másolat létrehozásakor ki tudjuk választani, hogy az eredeti part, melyik “Reference Set” állapotban kerüljön másolásra, így tudjuk limitálni és szabályozni a másolatban megjelenő geometriákat. Szintén beállítható, hogy csak kizárólag pontos másolat (Exact Mirror) jöjjön létre és az is maradjon, vagy a másolatban tudjunk még tovább szerkeszteni (Non-exact Mirror). Utóbb lehet például egy visszapillantótükör pár, ahol a bal oldali alkatrészt áttükrözzük a jobb oldalra, de a jobb oldali alkatrészbe még a hőmérséklet érzékelő szenzor helyét el kell készíteni.

A videóban egy gólyaláb alkatrészen mutatjuk be a folyamatot. A WAVE tükrözés előtt PMI méretek kerültek fel a bal oldali alkatrészre. Itt 3D környezetben – a megfelelő nézetekben – hoztuk létre ezeket a méreteket, melyeket a 2D műhelyrajzon már csak meg kell jeleníteni. Látható, hogy a PMI duplán tölti be a szerepét, hiszen nemcsak a 3D, hanem a 2D környezetben is megjeleníthető és csak egyszer kell megadni.

Ezt követően a jobb oldali alkatrészt WAVE tükrözéssel létrehozzuk, majd a bal oldali dokumentációját felhasználva egy kis kozmetikázás után el is készül a jobb oldali műhelyrajz. Mindez úgy, hogy csak a bal oldali alkatrésszel kellett időt tölteni. Természetesen a két alkatrészhez tartozó, azon megadott PMI méretek egy külön összeállításban is megjeleníthetők, rajzra feltehetők.

Limitációk:

  • egyedi liceneszet igényel
  • a tükrözés során a feature paraméterek nem jelennek meg a másolatban, így a “Hole Callout” méretek – mely a Hole paranccsal készült furatok méretét olvassa ki – nem kerülnek másolásra. Ezért a furatokat radial és linear méretekkel kell megadni.

Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.