NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

2D Nesting – kivágás optimalizálás, szabásminta NX -el

A Siemens NX2007-es verziójában jelent meg a különböző kivágandó alkatrészek elrendezését optimalizáló 2D Nesting modul. Ennek a segítségével NX -ben készített Sheet Metal alkatrészeket, vagy más szoftverből érkező egyszerű vonalas .dxf formátumú 2D geometriákat tudunk a legkisebb anyagveszteség segítségével a kivágáshoz előkészíteni. Nemcsak fém, hanem bármilyen anyag és geometria használható, tehát akár műanyagon, vagy szöveten is optimalizálható a szabásminták elhelyezése.

2D Nesting használata

A modulban lehetőségünk van 2D-ben elvégezni az optimalizálást, akkor is, ha az anyagvastagság nem lényeges, de abban az esetben, amikor különböző az alkatrészek vastagsága, a szoftver automatikusan a megfelelő alapanyagra rendezi a darabokat és optimalizálja az elrendezésüket. A cél mindig a legkisebb hulladék elérése.

Bemenetként használhatunk NX-ben készült alkatrészeket, de akár egy komplett összeállítás is megadható, melynek komponenseit a szükséges darabszám szerint rendezi majd el. NX fájl használatához fontos, hogy az Sheet Metal-ban készüljön és a Flat Pattern opcióval legyen létrehozva.

Ha az előző feltételeknek nem felel meg az NX fájlunk, akkor dxf formátumba ki tudjuk menteni a keresztmetszeteket, illetve más szoftverből érkező geometriákat is ebben a formátumban tudunk fogadni.

A Nesting parancs kiadása után akár a megfelelő alapanyagokat, alkatrész geometriákat, távolságokat, a végeredményt biztosító fájlt meg tudjunk adni. Az alapanyag megadásakor NX2206 esetén már lehetőség van “leesett, talált” darabok megadására is, így erre is lehet akár a teljes szettet, akár egy részét az alkatrészeknek elhelyezni.

“Leesett” alapanyagra optimalizálás

A következő videóban egy hajómodell elkészítéséhez szükséges profilok kiosztásának az optimalizálása látható. A modell szeletelése után a görbék dxf-be lettek kimentve, melyeket előszőr egy darab, majd két és három darab modell elkészítéséhez szükséges mennyiség kivágásához optimalizálunk az adott méretű alapanyag(ok)on. A videóban a beállításokat is bővebb mutatjuk meg.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.