Felhasználói események használata NX-ben – UDE

NX-ben a felhasználói események (User Defined Events – UDEs) lehetőséget biztosítanak olyan információk rögzítésére egy CAM objektumban, amelyet majd a posztprocesszorunk fog feldolgozni. Az NC kódban ezek segítségével tudjuk többek között a hűtéshez tartozó M kódot meghívni, a gépkezelői utasításokat megjegyzésként befűzni, vagy akár az előnybe részesített asztalforgatási irányt megadni. Az UDE-kat műveletek kezdetén és végén, illetve külön műveletként tudjuk meghívni, de vannak olyan események is, amelyek pozícióját az NC kódon belül szabadon meghatározhatja a felhasználó.

Tapasztaltabb felhasználók pedig saját felhasználói eseményeket is létre tudnak hozni, amelyek a napi munkát tudják megkönnyíteni. A következőkben pár gyakran használt UDE-t fogok bemutatni.

Coolant On – Coolant Off

Ezekkel a felhasználói eseményekkel a hűtéshez tartozó M kódokat tudjuk kiírni az NC kódban. Azt, hogy az egyes hűtéstípusoknál melyik M kód jelenik meg, a posztprocesszorban tudjuk beállítani.

Operator message és Insert

Az Operator message UDE-val a gépkezelőknek tudunk üzeneteket megjeleníteni, amik automatikusan megjegyzésként kerülnek be az NC kódba.

Az Insert UDE-val is bármilyen szöveget meg tudunk jeleníteni az NC kódban, viszont ezek nem megjegyzésként kerülnek be. Ide beírhatunk különböző G és M kódokat (például egy mérőciklus NC kódját), amiket a gép fel tud olvasni és esetleg a posztprocesszorunk nem tartalmazza ezeknek a kódoknak az automatikus kiírását.

Optional Stop

Ennek a segítségével M1 kódot tudunk beszúrni a kívánt helyre.

Dwell

Ezzel a felhasználói eseménnyel várakozási időt tudunk megadni, és az ennek megfelelő G kód fog meghívódni.

Preferred Solution

Ennek az UDE-nak a használatával tudjuk az asztalforgatást befolyásolni, amivel pl. egy bölcsős gépnél tudjuk meghatározni, hogy befele, vagy kifele döntsön.

Goto

A Goto UDE-ben egy pontot és szerszámtengely állást, valamint opcionálisan előtolás értéket tudunk megadni. A gép ezt a pozíciót fogja felvenni az NC kód adott sorában.

Markerek

A markerekkel tudjuk befolyásolni, hogy a már létrehozott UDE-k mikor hívódjanak meg. Mivel a felhasználói eseményeknek számít a sorrendje, be tudjuk állítani, hogy az adott UDE pl. szerszámcserét követően hívódjon meg, egy másik pedig a főorsó forgásának bekapcsolása után.

Lock Axis

Ezzel az UDE-val egy adott tengely mentén történő mozgást tudunk zárolni. Használatával nagy munkadarabok esetén megadhatjuk, hogy a végállások elkerülése érdekében a vezérlő mikor tudja használni a forgótengelyeket is. Használatához elengedhetetlen a helyes koordináta-rendszer és posztprocesszor beállítás.

Ezeket a felhasználói eseményeket a következő videóban mutatjuk be:


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑