Síkbeli szerszámsugár korrekció használata NX-ben

Gyakran kapunk ügyfelektől kérdést arra vonatkozóan, hogyan kapcsolható be a szerszámsugár korrekció az egyes műveletekben, mivel mérethelyes darabok gyártásakor a G41 / G42 kódok használata sokszor elengedhetetlen az NC kódban.

Ahhoz, hogy egy síkbeli alakzatot körbe lehessen marni, és az alakzatnak a rajz szerinti pontjait kelljen a programban megadni, függetlenül az alkalmazott szerszám méretétől, a vezérlésnek a szerszám középpontját a programozott kontúrral párhuzamosan, attól szerszámsugárnyi távolságra kell vezetnie. A vezérlés a lehívott D korrekciószámon bejegyzett szerszámsugár korrekció értékének függvényében állapítja meg, hogy a szerszámközéppont pályáját milyen távolságra vezesse a programozott kontúrtól.

A szerszámsugár korrekció beállításait az egyes műveletekben a Tool Axis & CutCom részben található Cutter Compensation paraméterekkel tudjuk testre szabni.

A Cutcom Location részben tudjuk megadni, hogy melyik simító pályánál kapcsolódjon be a sugár korrekció. All Finish Passes esetén az összes simító pályánál, míg a Final Finish Pass beállítással csak az utolsó fogáshoz tartozó pályánál lesz bekapcsolva a sugár korrekció. None választással nem fog megjelenni a G41/G42 kód az NC kódban.

A Minimum Move és Minimum Angle beállításokkal egy lineáris mozgást tudunk definiálni, ami a szerszámsugár korrekció bekapcsolását teszi lehetővé.

A Suppress Cutcom If Less Than Minimums bekapcsolásávál a szerszámsugár korrekció kikapcsolódik, ha az eltolás értéke kisebb, mint a Minimum Move és Angle-ben meghatározott értékek.
Az Output Plane bekapcsolásával a szerszámsugár korrekció sorában a munkasíkhoz tartozó NC kód is meg fog jelenni. A CLS-ben ezt a CUTCOM sorban található PLAN jelzi. PL.: CUTCOM/LEFT,1,XYPLAN.
Talán a legfontosabb beállítás pedig az Output Contact/Tracking Data bekapcsolása. Ha ezt a funkciót bekapcsoljuk, akkor a programozott koordináták a szerszám és geometria kontakt pontjaival fognak egybe esni. A vezérlő ezekhez a kontakt pontokhoz képest fogja eltolni a szerszámot a beállított D korrekciónak megfelelően. Ha ezt a funkciót nem kapcsoljuk be, akkor is meg fog jelenni a G41/G42 kód az NC kódban, viszont a programozott koordináták a maró középpontjára vonatkoznak. Ebben az esetben a vezérlő csak a beállított szerszámkopás értékével tolja el a programozott szerszámpályát.

A szerszámsugár korrekció egy felhasználói esemény (UDE) használatával is bekapcsolható. Ehhez a Cutter Compensation UDE-t kell használnunk és azon belül a kívánt paramétereket megadnunk. Egyértelműbb és jobban követhető viszont, ha nem UDE-val, hanem a műveleten belül adjuk meg a szerszámsugár korrekcióra vonatkozó beállításokat. A kettőt együtt ne használjuk, mert egymástól függetlenül, duplikálva fognak megjelenni a korrekcióra vonatkozó események.

A D korrekciószámot a szerszám létrehozásánál tudjuk megadni. A Cutcom Register az átmérő korrekcióhoz tartozó D érték, míg az Adjust Register a hosszkorrekcióhoz tartozó H érték.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑