Megmunkálási paraméterek megadása NX-ben

NX-ben a megmunkálási paraméterek a Machining Data könyvtárban vannak eltárolva újrafelhasználás céljából. Ebben a könyvtárban a sebességeket, előtolásokat, fogásmélységet és lépésköz értékeket tudjuk megadni az aktuális megmunkálási körülmények alapján. Ennek használatával a hasonló alkatrészek hatékony megmunkálásához meghatározhatjuk és elmenthetjük az optimális paramétereket, amelyeket bármelyik másik felhasználó a saját műveleteihez felhasználhat. A könyvtár három elsődleges bemenetet használ a műveletekből: szerszámanyag, alkatrész anyag és vágási metódus. A másodlagos bemenetek a szerszám átmérője és a szerszám hossza.

Edit Machining Data Libraries

Az Edit Machining Data Libraries használata során lehetőségünk van csupán a szerszámhoz rendelni az egyes paramétereket. Ebben az esetben a szerszámanyagot, alkatrész anyagot és vágási metódust nem tudjuk megadni, és a paramétereket a Feeds and Speeds könyvtárba fogjuk eltárolni. Az esztergálási műveletek és a régi hagyaték (legacy) műveletek a Feeds and Speeds könyvtárat használják, a marási műveleteknél viszont érdemesebb a fejlettebb Machining Data könyvtárat használni.
A megmunkálási paramétereket a Menu -> Tools -> Edit Machining Data Libraries dialógusablakban tudjuk definiálni. A paraméterek megadása előtt viszont a Machining Data könyvtár által használt elsődleges bemeneteket kell meghatároznunk. Ezt a Cut Method, Tool Material és Part Material füleken tudjuk megadni.
A Cut Method fülön a vágási metódust tudjuk meghatározni. Az Insert-el tudunk új metódust definiálni, csupán egy egyedi azonosítóra (Library Reference), megmunkálási módra (MILL, DRILL, LATHE), egy névre és leírásra van szükségünk. A létrehozott vágási metódusokat az Operation Navigator Method fülén lévő megmunkálási metódusokban tudjuk megadni.

A Tool Material fülön a szerszámanyagot tudjuk meghatározni. Az Insert-el tudunk új anyagot definiálni, csupán egy egyedi azonosítóra (Library Reference), egy névre és leírásra van szükségünk. A létrehozott szerszámanyagot a szerszám definiálása során a Tool fülön található Material részben tudjuk felhasználni.

A Part Material fülön a munkadarab anyagát tudjuk meghatározni. Az Insert-el tudunk új anyagot definiálni, amihez egy egyedi azonosítóra (Library Reference), egy kódra, névre, leírásra és keménység értékre van szükségünk. Nem minden érték kitöltése kötelező. A létrehozott anyagot a munkadarab definiálása során a Material részben tudjuk megadni.

Az elsődleges bemenetek meghatározása után a megmunkálási paramétereket a Machinig Data fülön tudjuk megadni. A Primary Filters részben kiválasztjuk a megfelelő szerszámanyagot, vágási metódust és munkadarab anyagot, majd az Insert-re kattintva definiálhatjuk a megmunkálási paramétereket. A Matching Records részben a már definiált megmunkálási paramétereket látjuk.

Az Edit Machining Data Record ablakban is szükségünk lesz egy egyedi azonosítóra, amivel a megmunkálási paraméter a Machinig Data könyvtárba el fog tárolódni. A Diameter és Length részben a szerszám átmérőjét és hosszát tudjuk megadni, ezek a másodlagos bemenetek. Nem kell minden egyes átmérő és hossz értékhez külön stratégiát meghatározni, mert az NX a nem egyező paraméterek esetén interpolál. Az interpoláció menetét később részletezem. Megadhatjuk a fogásmélységet (Cut Depth) és lépésközt (Stepover), amit a műveletben használni szeretnénk. Ezek megadása viszont opcionális és a pipa kivételével nem kell megadnunk az értékeket. A dialógus ablak következő részében a sebességeket és előtolás értékeket tudjuk megadni. A Feed Rate Percentages alatti részben a 0 érték a rapid, azaz gyorsjárati előtolás értéket jelenti.

A megmunkálási paraméterek műveleten belüli felhasználásához az adott művelet dialógus ablakának Feeds & Speeds fülén található Set Machining Data gombot kell használnunk.

Lehetőségünk van arra is, hogy az NX automatikusan hozzárendelje és frissítse a megmunkálási paramétereket a műveletekben, amennyiben meg van az elsődleges bemenetek között az egyezés. Ehhez a Customer Defaults-ban a Manufacturing -> Operation -> General -> Automatically Set in Operation opciót kell bekapcsolnunk.

Interpoláció meglévő adatok között

Ahhoz, hogy egy művelet adatokat kérjen le a könyvtárból, a szerszámanyagnak, a vágási metódusnak és a munkadarab anyagnak (az elsődleges bemeneteknek) pontosan meg kell egyeznie a könyvtárban található bejegyzésekkel. Ha ezek megegyeznek, az NX egyezést keres a szerszámátmérővel és szerszámhosszal (a másodlagos paraméterekkel).
Amennyiben nincsen egyezés a szerszámátmérővel vagy/és hosszal, akkor az NX vagy interpolációt végez el, vagy a legközelebbi meglévő bejegyezett adat paramétereit olvassa be. Fontos viszont, hogy nem lineáris interpoláció történik, hanem a …\MACH\resource\library\feeds_speeds\ascii könyvtárban található machining_data.tcl fájlban lévő metódus alapján jár el az NX.

A műveleteket a következő videóban mutatjuk be :


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑