NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

A Daimler Truck új szintre emeli a járműtervezés optimalizálását

A Daimler Truck AG a világ legnagyobb teherautó- és buszgyártója, piacvezető Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. A 35 irodával és több mint 100.000 alkalmazottal rendelkező cégnek kulcsfontosságú a felhasznált technológia az együttműködésben és innovációkban. Így a Daimler Truck a Siemens Simcenter STAR-CCM+ segítségével új szintre emeli a járműtervezés optimalizálását.

Lépést tartani az igényekkel

Mivel a jövő piacai megkövetelik a CO2-semleges és autonóm járműveket, a fejlesztés egyre nagyobb kihívást jelent. A gyártóknak nemcsak folytatniuk kell versenyképes, hatékony, hagyományos motorokkal rendelkező járművek gyártását, hanem újabb üzemanyagcellákat és villamos hajtásláncokat is ki kell fejleszteniük. A teljesen önvezető vagy a részleges önvezetést biztosító rendszerrel szerelt intelligens járművek további elektronikát és érzékelőket is igényelnek, amelyeket a tervezés során optimalizálni kell. Ahogy a piac egyre inkább a környezetbarát és innovatív járművek felé halad, a gyártóknak lépést kell tartaniuk az igényekkel ,ki kell bővíteni a kínálatukat, miközben a hagyományos termékeket is tovább kell gyártaniuk.

A szimulációs optimalizálás és innováció

A Tech-Clarity technológiai kutatócég a közelmúltban, egy 177 gyártó részvételével elvégzett felmérésben azt találta, hogy a vállalatok 99%-a előnyösen használja a szimulációkat, amelyekkel rövidebb idő alatt innoválhatja és optimalizálhatja a termékeket. A kutatás megállapította, hogy a legújabb szimulációs szoftver versenyelőnyt biztosít a vállalatoknak azáltal, hogy gyorsabb együttműködést tesz lehetővé a csapatok között, csökkenti a tesztelési és fejlesztési időt, valamint jobb minőségű végtermékeket kínál. A legjobban teljesítő cégek a többiekhez képest közel kétszer nagyobb valószínűséggel rendelkeznek szimulációs megoldásokkal és 74% szerint a szimuláció használatának egyik legfontosabb előnye, hogy jobb termékeket tudnak gyártani.

Ez az oka annak, hogy a Daimler Truck AG a Siemens Simcenter STAR-CCM+ szoftverét alkalmazza, hogy a CAE fejlesztési folyamatát egy teljesen digitális iker által vezérelt “Multiphysics” környezetté alakítsa.

A Simcenter STAR-CCM+ lefedi a tervezés összes folyadék- és termikus szimulációját, lehetővé téve a mérnökök számára, hogy több attribútum módosításával az eredményeket összehasonlítsák a jármű energiafelhasználásának minimalizálása érdekében, miközben megőrzik a teljesítményt, valamint biztosítják az akkumulátorok és az elektronika hatékony hűtését. Ez magában foglalja a gépjármű légellenállásának elemzését is, mivel az üzemanyag-felhasználás több mint 52%-a ennek a leküzdéséhez szükséges. A Simcenter STAR-CCM+ lehetővé teszi a légellenállás csökkentését anélkül, hogy befolyásolná a hűtőlevegőt vagy a jármű formavilágát. A többfázisú szimuláció hozzájárul a járművek kényelmi tényezőjének javításához is: csökkenthető az oldalsó ablakok, a tükrök és az érzékelők szennyeződése, javítva például a járműből való kilátást és az autonóm rendszer teljesítményét zord időben.

Több, mint szoftver

A Siemens egy dedikált támogatási mérnököt biztosít a Daimler Truck számára, aki segíti a Simcenter STAR-CCM+ bevezetését és integrálását a meglévő rendszereikkel és folyamataikkal. Mellette a Daimler Truck mérnökeit képezi ki, hogy szakértő szimulációs szakemberekként vegyenek részt a jövőbeli járművek tervezésében. A dedikált támogatási mérnök mellett a Simcenter Engineering Services olyan szakértőkkel is elérhető, akik képesek meghatározni a kategóriájában legjobb szimulációs technológiákat, valamint olyan munkafolyamat automatizálási eszközöket fejleszteni, amelyek maximalizálják a tervezőcsapatok hatékonyságát.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Daimler Truck a folyamatosan bővülő vásárlói családunk legújabb tagja” – mondta Edwin Severijn, a Siemens Digital Industries Software EMEA régiójának alelnöke és vezérigazgatója. „A digitalizáció kritikus fontosságú a közlekedési ágazat fenntartható ipari innovációja szempontjából és a termékek valós teljesítményét vizsgálva a Simcenter STAR-CCM+ felgyorsíthatja az innovációt egy jobb holnap érdekében.”

forrás: https://blogs.sw.siemens.com/simcenter/daimler-truck-uses-siemens-simcenter-to-take-vehicle-design-optimization-to-the-next-level/


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.