Tengelykorlátozások beállítása az MCS objektumban – egyperces tippek

Az NX 1872-es verziójától kezdve, a gépi koordináta-rendszerek ( MCS ) létrehozásakor már a szerszámtengelyhez tartozó forgatási és döntési szögeket is tudjuk korlátozni – ezek a tengelykorlátozások. Ezt a funkciót az alaksajátosság alapú megmunkálás (FBM) során tudjuk kihasználni. Egyperces sorozatunk folytatódik.

A Group Features és Create Feature Process parancsok csak akkor rendelnek hozzá egy alaksajátosságot egy csoporthoz, ha az alaksajátosság megmunkálási iránya az MCS-ben meghatározott korlátok között van. A szerszámgépünk kinematikáját ismerve így könnyen meg tudjuk határozni, hogy adott felfogásban mely alaksajátosságokat tudjuk megmunkálni.

Ahhoz, hogy ezek a beállítások elérhetők legyenek, az MCS objektumot testre kell szabni a következőképpen:

  • Adott MCS objektumon jobb klikk, majd Object -> Customize…
  • A Customize Dialog ablakban a Tool Axis Filter-t válasszuk ki, majd az Add to Dialog gombra kattintva adjuk hozzá a dialógusablakhoz.
  • Az Items Used részben a nyilak segítségével adott helyre tudjuk pozícionálni a beállítást az MCS dialógus ablakon belül.
  • Az MCS dialógus ablakban a Tool Axis-t állítsuk át All Axes opcióra, ugyanis a tengelykorlátozások csak ebben az esetben érhetők el.

Az alábbi videóban bemutatásra kerül hogyan használhatók a tengelykorlátozások az alaksajátosság alapú megmunkálás során.


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑