Új vázlatkészítő, mélységi szűrő, NX sketch – Egyperces NX tippek

Egy új sorozatot kezdtünk el, amelyben időnként egy-egy kevésbé ismert parancsot, vagy modellezési megoldást mutatunk be. Ebben részben sok felhasználó által felvetett problémára mutatunk megoldást: az új vázlatkészítő mélységi szűrőjének alapértelmezett beállítására. NX sketch

Mi a probléma?

A klasszikus szerkesztőben a vázlaton kívüli geometriákhoz is hozzá tudtuk csatlakoztatni az aktuális vázlatban készülő görbéket – automatikusan “felvette” ezeket a görbéket a sketcher. Az új – NX 1953-tól alapértelmezett – vázlatkészítőben viszont kizárólag a vázlatban rajzolt elemekhez csatlakozni, a külső geometriákat először az Include paranccsal fel kell venni, majd ezután már csatlakozhatunk ezekhez is.

Az ok: az új szerkesztőben már a “Within Active Sketch Only” mélységi szűrő az alapértelmezett. A “Within Active Sketch Only” szűrő alapértelmezett alkalmazása amúgy hasznos, hiszen sokszor fordult elő “régen”, hogy felesleges éleket, vonalakat fog meg a kurzor és ezek javítása többlet munkát igényel.

Másik lehetőség, hogy a mélységi szűrőt átváltjuk “Within Work Part Only” -ra, viszont egy NX újraindítás után ismét át kell váltanunk.

Megoldás?

Az NX sketch-hez tartozó mélységi szűrőt a Customer Default -ban át kell állítani! Ha megnyitjuk a beállításokat, látszik is, hogy a klasszikus (Legacy) szerkesztőben a “Within Active Sketch Only” nincs bepipálva, az új szerkesztőhöz tartozó beállításnál viszont igen. Ez az oka, hogy az új szerkesztő mindig ezt a szűrő funkciót használja automatikusan, minden indítás után. De ez a megoldás kulcsa is: vegyük ki a pipát, majd újraindítás és mostantól a “Within Work Part Only” lesz az alapértelmezett szűrő Sketch környezetben.

Egy rövid videóban ezt mutatjuk be NX sketch, mélységi szűrő:


Próbálja ki az NX funkcióit az ingyenes felhőalapú próbaverziókban:

NX CAD próbaverzió és NX CAM próbaverzió.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑