NX part mértékegység módosítása

NX modellünket metrikus vagy inch-es mértékegység használatával tudjuk elkészíteni. Ha a modellt ellenkező mértékegységre kell átállítani, azt interaktív módon nem lehet az NX-en belül megtenni. A következőkben a konvertálás lehetőségeit nézzük meg.

Az alap mértékegység megadása NX-ben

Új alkatrész, vagy rajz létrehozásakor kiválaszthatjuk annak alapértelmezett mértékegységét, melyet a továbbiakban minden paraméter, méret, érték stb használni fog.

Meglévő fájl mértékegység konverziója

Egy már meglévő .prt part fájlt csak egy külső program segítségével tudjuk átkonvertálni parancssoron keresztül. A program a part-ban található összes adatot átváltja a megfelelő konverziós értékkel. Azokat a méreteket, melyeket nem szükséges átalakítani – pl.: szögérték, “pí” értéke, logaritmikus összefüggések stb. – nem módosítja. Természetesen a darab fizikai mérete nem változik.

A konvertáló program a “ug_convert_part.exe” lesz, melyet az NX telepítési mappán belül az NXBIN mappában találunk (régebbi NX esetén az UGII könyvtárban).

A “-mm” és “-in” kapcsolókkal tudjuk a cél mértékegységet megadni. További kapcsolók a “ug_convert_part -?” -el iratható ki.

Egy könyvtárban lévő összes fájlt a “-d” + a könyvtár elérési útja megadásával tudunk konvertálni, pl:

“ug_convert_part -mm -d D:\konvertalas\”

Indítsunk egy parancssort, majd gépeljük be (vagy drag&drop módszerrel húzzuk be) a parancsot elérési úttal együtt, adjuk meg a mértékegység kapcsolót, majd a konvertálni kívánt fájl elérési úttal együtt. Majd ENTER.

A konvertálás után a part mértékegysége változik meg. Fontos, hogy a megadott part módosul és nem egy másolat készül belőle!

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑