NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

Variational Sweep

Görbe vezérelt Helix parancs – By Law Curve

Alábbi cikkünkbe bemutatjuk a Helix parancsban rejlő lehetőségeket, illetve megmutatjuk hogyan is lehet hasznunkra a By law Curve parancs és hogyan is lehet alkalmazni.

Helix parancs

A Helix parancs segítségével egy térbeli csavarvonal hozható létre.

Helix parancs
Helix parancs

Első lépésként mindig a csavarvonal kezdő középpontját adjuk meg: egy meglévő koordináta-rendszer vagy az Orientation mezőben meghatározott segéd koordináta rendszer segítségével (CSYS). A megadott koordináta rendszer +ZC iránya határozza meg a csavarvonal növekedési irányát. A csavarvonal az XC-YC  síkon, az XC tengelytől fog indulni. Ezt az indulási pontot az Angle mezőben megadott értékkel tudjuk +/- irányban elforgatni.

Orientation
Orientation

A csavarvonal profilja

A Size csoportban határozhatjuk meg annak a hengernek, kúpnak, vagy más forgásszimmetrikus profilnak az alakját, amire a csavarvonalat „feltekerjük”. A Pitch paramétereivel a csavarvonal menetemelkedését adjuk meg. A Lenght alatt pedig a teljes magasságot határozzuk meg: a menetek/tekercsek száma (Turns) vagy a menet kezdő és záró magassági értéke alapján. Ez utóbbi estén negatív érték is beírható teljes magasság mérete alapján adható meg. Végül a Settings alatt válthatunk a jobbos, vagy balos irány között.

Ezekre nézzünk meg pár példát:

  • Egyszerű csavarvonal, egy átmérő, egy osztás, fix menetszám:
Egyszerű Helix
Egyszerű Helix

  • Egyszerű csavarvonal, egy átmérő, egy osztás, de limitekkel megadott a magasság. Látható, hogy a Pitch és a Limit értékekből egy nem egész értékű menetszám adódik (Turns)
Helix magasság
Helix magasság

  • Kúpos csavarvonal, változó menetemelkedéssel. Mind a Size, mind a Pitch értéke két meghatározott érték között lineárisan változik.
Kúpos csavarvonal
Kúpos csavarvonal

A létrejött Helix görbe a továbbiakban felhasználható pl.: egy Swept, vagy Variational Sweep parancs vezérgörbéjeként és akár egy vezérsík mozgató mechanizmus pályáját is létrehozhatunk:

Variational Sweep
Variational Sweep

By Law Curve

Ha a menetemelkedés és a profil ettől bonyolultabb, akkor a görbével vezérelt csavarvonal létrehozása a megoldás. A bemutatásra kerülő példában egy speciális pályát kell létrehozni, ahol egy sűrűbb menetemelkedés egy kisebb átmérőből indul, majd a menetemelkedés nő, követve a profil változását:

By Law Curve
By Law Curve

Ilyenkor a Size alatt a By Law Curve opcióval adjuk meg a létrehozandó csavarvonal profilját. Az orientációt, a csavarvonal hosszát beállítva, a meglévő test köré tudjuk a görbét „tekerni”.

A Picth mezőben, Law Type → „Linear along Spine”, ahol a változó menetemelkedés meghatározásához a test tengelyvonalára rajzolt görbét használom referenciaként. A görbén meghatározott pontokban (Specify New Location) a beállított menetemelkedés szerint jön létre a görbe.

Law Type → „Linear along Spine”
Law Type → „Linear along Spine”

Az elkészült Helix görbe tovább használható, akár egy Swept Volume paranccsal is, ahogy az a videón látható:

Görbe vezérelt Helix parancs – By Law Curve

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.