NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

A Siemens bejelentette az NX legújabb verzióját: NX1953

A Siemens bejelentette az NX legújabb verzióját: NX1953 – Konvergens modellezés, szerszáméltartam növelés, alaksajátosság alapú megmunkálás

A folyamatos frissítésű graphIT Kft. által forgalmazott Siemens NX legújabb képességei lehetővé teszik a gyártók számára, hogy a programozási idő akár 90%-át megspórolják és meghosszabbítsák a szerszámok éltartamát. Az NX-ben is elérhető konvergens modellezési technológia lehetővé teszi a 3D-s termékek modellezését háló alapú (mesh) és felületi adatforrások (surface data) felhasználásával. Miközben kiküszöböli az adatkonvertálás potenciális hibáit, bonyolultságát és a konvertálásból eredő késéseket.

Konvergens modellezés

A hagyományos szilárdtest modellezési rendszerek általában nem működnek megfelelően, ha háromszögelt felületekkel rendelkező modelleket szeretnénk velük szerkeszteni. Ezekkel a rendszerekkel a modell átalakítható egy valódi szilárdtest modellből (más néven analitikus felületből) egy olyan háromszögelt modellé, amely egyszerűbb és elfogadhatóbb adatok ad, ha hozzávetőleges felületdefiníciókra van szükségünk. De ezekután általában nem egyszerű, vagy sok esetben lehetetlen a visszaalakítás valós szilárdtest modellre és folytatni a modellezési lépéseket.

A konvergens modellezéssel a folyamat viszont már nem egyirányú, a tervezők könnyen felhasználhatják a szkennelt adatokat – amik szinte mindig háromszögelt adatok – a modellezési környezetben. A legnagyobb megtakarítás pedig az, hogy nem kell időt tölteni a komponensek átalakításával. A konvergens modellezési technológia egyre inkább elterjedőben van. Ma már alkalmazzák az űrkutatásban. Illetve az orvosi iparban mesterséges ízületek létrehozásánál.

Konvergens modellezés

A gyártók az új lehetőségeket kihasználva egyidejűleg törekedhetnek az alkatrész kívánt formájának és funkciójának tökéletesítésére. Az NX-ben elérhető digitális szimulációval támogatott tervezés új fejlesztései lehetővé teszik a tervezők számára, hogy a kezdeti tervekbe integrálják a formát és a funkciókat. Korábban az esztétikailag tetszetős termékek létrehozásán dolgozó tervezők külön dolgoztak azoktól a tervezőktől, akik a funkciót vették figyelembe. Ezáltal olyan termékek jöttek létre, amelyek gyönyörűek, de rendeltetésszerűen nem működtek, vagy olyan működő termékek keletkeztek, amelyek kevésbé voltak vonzóak. Az NX-ben található új tervezési metódus lehetővé teszi olyan funkcionálisan kiválóan működő termékek létrehozását, amelyek esztétikusak is és akár additív technológiával is elkészíthetők.

Szerszáméltartam növelés

A nagyobb pontosság és kevesebb számítási idő mellett az NX-ben található legújabb fejlesztések abban is segítik a gyártókat, hogy a szerszámok és csúcskategóriás gépek életciklusát meghosszabbítsák. A szerszámpályák új generációjának használatával optimalizálhatjuk a forgácsolási folyamat során a szerszámra kifejtett erőket. Minimalizálhatjuk a szerszám kopását és a szerszám éltartamát növelhetjük. Kiváló példa erre az NX-ben elérhető adaptív marási technológia, amely a legújabb NX verziókban már több műveletben is használható.

Szerszáméltartam növelés

Alaksajátosság alapú megmunkálás

Az NX CAM modulját használva automatizálhatjuk a programozást egy olyan szoftver segítségével, amely gyorsan felismeri és megtanulja a különböző formákat és alaksajátosságokat. A modellből nyert információkkal szabványosíthatók a megmunkálási folyamatok, továbbá a mérőgép programozása is automatizálható, amellyel jelentős idő takarítható meg. A rutinfeladatok automatizálásával a mérnököknek is több idejük marad olyan munkák elvégzésére, amely kihívásokkal teli és magas képzettséget igényel.

Alaksajátosság alapú megmunkálás

Az új A folyamatos frissítésű NX legújabb verziója az NX1953 számos újítást, tervezést és gyártást könnyítő, automatizáló és optimalizáló eszközt tartalmaz. Az újdonságokat egy webinár keretében be is mutatjuk 2021 január 12-én 10 órakor. A webinárra itt lehet jelentkezni.

Tovább összefoglalókat az új NX1953-ról itt osztottunk meg.