A papír alapú tervezés és gyártás forradalmasítása – PMI – MBD – MBE

Megjelent a graphIT Kft. által forgalmazott Siemens NX új verziója az NX1953. A friss verzió számos újdonságot tartalmaz, amelynek segítségével forradalmasíthatjuk a papíralapú tervezés és gyártás folyamatát (PMI, MBD, MBE).

A 70-es, 80-as években a számítástechnika fejlődése és elérhetősége lehetővé tette, hogy a papíralapú termékfejlesztés folyamatát a 2D-s, majd később a 3D-s tervezésen alapuló digitális termékfejlesztés vegye át. Az azóta eltelt évtizedekben is sokat változott a termékfejlesztési gyakorlat, de a hagyományos 2D rajzok készítése és felhasználása továbbra is az „eredeti” formájában maradt fenn.

A 3D-s modellek geometriája egyre bonyolultabb, az ezekről készül 2D rajzok értelmezése egyre nehezebb. Sokszor a rajzon szereplő méretek pusztán referenciaként szolgálnak. Ehhez képest már számos folyamatot automatizáltunk a 3D-s modellek alapján pl.: NC program készül ezek alapján.

PMI

Amikor kikerülnek az üzembe gyártásra, sok esetben ezeket a 3D-s modelleket, csak egy „papírköteg” jellemzi, amely leírja az összes termékgyártási információt (Product Manufacturing Information, azaz PMI-nak).

PMI – MBD - MBE

Nehéz egy folyamatot automatizálni, ha a terméket hagyományos módszerrel írunk le, azaz CAD modell és papírrajz keverékével. Rendkívül időigényes, képzett műszaki szakértelmet igényel és a hiba lehetősége is nagy.

MBD

A termékfejlesztés folyamatának következő lépcsője nem is lehet más, minthogy modernizáljuk a papíralapú rajzolást és ahol lehet, vegye át a szerepét egy új folyamat: a modell alapú meghatározás, (Model-Based Definition azaz MBD).

Az MBD egy XXI. századi fejlesztés, a XX. századi fejlesztésű CAD-modellekhez: egyetlen digitális fájlban az MBD hozzáadja a CAD geometriai leíráshoz a termék egyéb részleteit, például a GD&T-t (General Dimensions and Tolerances azaz általános méretek és tűrések), a különböző szöveges megjegyzéseket, az anyagleírásokat, a megmunkálási követelményeket, vagy akár a bevonatolási előírásokat, amelyek mindegyike PMI adat.

Manapság már sok cég alkalmazza az MBD-t a versenyképesség érdekében. Az MBD célja a hagyományos 2D rajzolási gyakorlatok felváltása olyan információ gazdag 3D-s modellek előállításával, amelyek PMI adatokat tartalmaznak. Bár ennek a modellalapú meghatározásnak előnyei már széles körben elfogadottak, sok vállalat számára nem mindig könnyű megtalálni a váltás legjobb módját. A modern termékfejlesztés a digitalizációra támaszkodik. Minden részleg átveszi mások digitális munkáját, és arra épít, javítja és hozzáadja hozzá az értéket.

Az MBD legfőbb előnyei

  • papírmentes tervezés, gyártás → idő és költségmegtakarítás
  • olvashatóbb tervek → kevesebb hiba lehetősége
  • a rajzi információkat a modell tartalmazza → kevesebb dokumentumot kell létrehozni, kezelni
  • a modell információi segítik az eddig rajz alapján, manuálisan előkészített folyamatok automatizálását pl.: CMM programok készítése, előgyártmány meghatározás

Az MBD stratégia kidolgozása során fontos megérteni, hogy a modell leírásánál nem kell mindent feltüntetni, ami általában egy teljes mérethálóval és leírással kommentált rajzon szerepel. Ezek egyszerűen nem alkalmazhatók egy 3D-s környezetben. Tanulmányok azt mutatják, hogy a teljesen kommentált 3D modell létrehozásának ideje még hosszabb, mint egy teljesen kommentált rajz elkészítése.

Az MBD legfőbb előnyei

Mivel az MBD adatok számítógéppel olvasható adatok, megkezdhetjük a kapcsolatok létrehozását az adatok között és integrálhatjuk a dokumentumokat. Mit is jelent ez? Például a csatolt MBD-t tartalmazó CAD modell alkalmazásakor automatikusan létrehozzuk az ellenőrzési programokat. Nincs szüksége manuális CMM-program létrehozására úgy, hogy a kolléga átnézi a rajzi méreteket, tűréseket és egyéb információkat egy papíron vagy PDF-en – és véletlenül téveszt. Ugyanaz a MBD modell, amelyet a tervezéshez használtak, alkalmazható a gyártásban, a NX CAM funkciók automatizálásával például a megmunkáláshoz szükséges szerszámutakat vagy a szerelési utasításokat készíthetjük el. Vagy automatizálhatjuk az egyik kevésbé kedvelt és ezért hibára hajlamosabb funkciót: feltölteni az összeállítási alkatrészlistát, a BOM adatokat az egyes alkomponensek attribútumairól.

Sok cégnél általában nagy mennyiségű „régi” 2D-s rajz található és ha ezeket az adatokat használni akarják, akkor a rajzokból a 3D-s modellre kell áthelyezni az információkat. Ez időigényes és manuálisan ellenőrizni kell, hogy a releváns 3D információk megegyezzenek-e a rajz információival. Ez csökkentheti a cég MDB-re való átállási szándékát.

Automatikus PMI

Az NX1953-ban a 2D alapú információk konvertálása PMI-re automatikus. Az új PMI objektumok tartalmazzák a méreteket, a GD&T-t, a jegyzeteket és egyéb információkat. Testreszabhatók a rajzok, lapok, nézetek és annotációs objektumok egyéb opcióival. A kézzel felrakott PMI-ok beépített automatizmussal ellenőrizhetők. A PMI-re konvertálás lehetővé teszi a 3D modelleken alapuló folyamatok támogatását gyorsan, sokkal alacsonyabb költségekkel és jobb minőségű adatokkal.

Automatikus PMI

Noha az MBD bevezetése rendkívül előnyös egy vállalkozás számára, ezen információk újra felhasználása egy további fontos feladat és ez a valódi értéke az egész rendszernek.

MBE

A modell alapú definíciókat használó cég, azaz a Model Based Enterprise – MBE az MBD adatok újra felhasználási folyamatát jelenti.

Az NX támogatja az MBD újra felhasználását, segítségével a teljes folyamat gyorsabb és hatékonyabb lesz. A változtatások könnyebben és kevesebb hibával valósíthatók meg. Az adatok pazarló újbóli bevitele megszűnik és több felhasználó is megoszthatja ugyanazokat a 3D adatokat. A szerszámtervező, az NC programozó és a gyártási mérnök még a terméktervezés befejezése előtt megkezdheti a munkát.

Az MBE folyamata során a cég kiegészíti a modelleket további információkkal, ezáltal a tervezésen túl új dokumentációk készüljenek el.

Ezek lehetnek:

  • a beszerzési, előgyártmány dokumentációk
  • gyártási, karbantartási, összeszerelési és minőségellenőrzési folyamatok dokumentációi

Az NX PMI Advisor egy teljesen integrált PMI validációs megoldás, amely ellenőrzi, hogy a PMI megfelel-e az ipar és a vállalat szabványainak. Az NX PMI Advisor elhagyhatóvá teszi a rajzellenőrzéstől való függőséget és rövidebb idő alatt jobb minőségű alkatrészek gyártását teszi lehetővé.

MBE

Az NX1953-ban az új Logic Editor segítségével a PMI-ok létrehozása minden eddiginél gyorsabb. Egy-egy logikát elmentve, majd a különböző modelleken alkalmazva pár kattintással ruházhatjuk fel számtalan információval a modellünket, ezzel is gyorsítva a termékfejlesztési munka eddigi időigényes részét. A példában pár kattintással, egy alkatrész furataihoz adunk azonos tulajdonságú (egyformán H6 tűrésű) PMI adatokat.

logic Editor

Webinár NX1953 – PMI – MBD – MBE

A graphIT Kft. több mint 25 éves szakmai tapasztalatával mindig is nagy hangsúlyt fektetett a gyártáshoz kapcsolódó új technológiák bevezetésében, támogatásában így örömmel mutatjuk be  Magyarországon elsőként az NX1953-as verzióját egy webinár keretében, 2021 január 12-én, 10 órakor. A webinár ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

PMI-al kapcsolatos további cikketket az alábbi helyen osztottunk meg.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑