Tippek trükkök – Rajzsablonok

Amikor egy modellről, vagy összeállításról rajzot készítünk, akkor elsőként a rajzsablonok közül választjuk ki a megfelelőt.

Rajzsablonok

Ezek a sablonok alapértelmezésben a telepített NX rajzsablonok mappájában találhatók meg a ….\DRAFTING\templates könyvtárban. (Pl: C:\Siemens\NX1926\DRAFTING\templates)

A sablonok különálló .prt fájlok, rajzok, melyek saját rajzi beállításokkal rendelkeznek. Ha ezeket a rajzfájlokat megnyitjuk az NX-ben, és a Drafting Preferences alatt lévő rajzi beállításokat megszerkesztjük, majd elmentjük a fájlt, akkor a következő új rajz készítésekor már a módosított beállításokat fogja használni az NX.

Például: a gyári A4 rajzsablonban a nem látható élek egy új nézeten nem látszódnak. Ha a rajzsablonban ezt engedélyezzük, onnantól kezdve minden új A4-es rajz amit létrehozunk, már mutatni fogja ezeket az éleket is.

Hogy mely sablonok, jelennek meg a fenti ablakban azt az azonos könyvtárban tárolt „ugs_drawing_templates.pax” fájl tartalmazza. Fontos, hogy mind a sablonfájlok, mind a .pax fájl írásvédettek, módosítás előtt ezt meg kell szüntetni. Érdemes minden fájlt először lementeni, hogy ha hibát vétünk, az eredeti állapotot vissza tudjuk állítani!

Lépések

Ha cégünk egyedi sablonokat kíván használni, akkor először ezeket a sablonokat külön-külön létre kell hozni. Most egy új „A4 – Fekvő – GraphIT” sablont hozunk létre:

  • Készítsünk egy új sablont: legegyszerűbben a gyári NX sablon módosításával. Mentsük el a fenti drafting template könyvtárba: „A4_sablon_graphit.prt”
  • Nyissuk meg a „ugs_drawing_templates.pax” fájl-t egy szövegszerkesztőben, pl. Notepad++
  • A fájl úgy épül fel, hogy egy-egy rajzsablont két „PaletteEntry” bejegyzés közötti szakaszban írunk le.
Rajzsablonok 2
  • A gyári „A4 – Size” meglévő szakaszt érdemes átmásolni a fájl végégre, majd szerkeszteni. Az „id” szám minden új sablonnál különböző. Ha a meglévő sablonok közé mentettük a sajátot akkor csak a „Filename” és a „Presentation” bejegyzéseit kell a sajátunkra módosítani.
Rajzsablonok 3
  • A .pax fájl-t elmentjük, NX-et újraindítjuk. Ha mindent jól csináltunk, a következő alakalommal már a saját sablonjaink is megjelennek a kiválaszthatók között és az új rajz is ez alapján jön létre.
Rajzsablonok 4

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑