NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX FBM CAM

Menetes és tűrésezett furatok megmunkálása egyszerűen FBM segítségével

Mikor menetes furatok elkészítésére kerül a sor, az alaksajátosság alapú megmunkálás (FBM – Feature Based Machining) segítségével, előfordulhat, hogy a menet nincsen lemodellezve, ezért az FBM használata során a menetfúrás művelet nem készül el automatikusan. Ennek megoldására kihasználhatjuk, hogy az NX a különböző attribútommal ellátott furatokat az MKE-ben (Machine Knowledge Editor) definiált szabályok szerint is meg tudja automatikusan munkálni. A menetes, illetve a tűrésezett furatok ezáltal könnyen elkészíthetők, csupán a furatok felületeit kell átszíneznünk a megfelelő színre.

A következő példában bemutatásra kerül, hogy tudunk egy olyan menetes furatot alaksajátosság alapú megmunkálással elkészíteni, aminél a menet nincsen lemodellezve.

  • A Face kiválasztási szűrő segítségével jelöljük ki azoknak a furatoknak a felületeit, amiket menetes furatként szeretnénk megmunkálni.
NX FBM
  • Indítsuk el a View fülön található Edit Object Display parancsot.
FBM NX 2
  • A felugró dialógus ablakban a Color melletti felületre kell kattintani, majd ki kell választani az ID: 6-al rendelkező sárga színt. Kétszer az OK-ra kattintva a kijelölt furatok felületei átszíneződtek.
FBM NX color
  • Indítsuk el a Find Features parancsot. A felugró dialógus ablakban a Features to Recognize részben pipájuk be a Map Features-t, majd a Mapping alatti MappingBasedOnColor-t is pipáljuk be. A Feature Settings alatti Assign Color Attribute is legyen bepipálva. A Find Features melletti gombra kattintva ismertessük fel az alaksajátosságokat.
FBM NX  search
  • A Manchining Feature Navigator fülön ellenőrizhetjük, hogy a három beszínezett furatot menetes furatként ismerte fel az NX.
FBM NX  3
  • A Create Feature Process parancsot elindítva, az NX automatikusan létre fogja hozni a menetfúrási (Tapping) műveleteket, abban az esetben, ha a szerszámadatbázisban megfelelő szerszám áll rendelkezésre.
FBM NX  4

Hasonló módszerrel, csak más színek használatával készíthetők el automatikusan a tűrésezett furatok megmunkálásai is. A különböző tűrésekhez szükséges színek azonosítóját az Machine Knowledge Editor nevezetű program tartalmazza.

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.