Master Model koncepció – NX CAM

Általában, ha egy 3D-s modellel dolgozunk, akkor elkezdjük a fájlhoz hozzáadni a rajzokat, PMI-okat, az összeszerelési és CMM vizsgálati adatokat, animációkat, valamint a CAM műveleteket. Mindezen adatok olyan szinten megnövelhetik a fájl méretét, hogy a még forgatni se fogjuk tudni a 3D-s modellt.

Az NX-ben ezeket az adatokat több fájlban tudjuk tárolni, így egyetlen fájl se fog túl sok információt tartalmazni. Erre való az úgynevezett Master Model koncepció. Ennek használata során létrehozzuk a 3D-s modellt, majd létrehozunk fájlokat, amik az eredeti modellhez kapcsolódnak, de mégis különálló fájlok. Ezután ezekhez a különálló fájlokhoz hozzá tudjuk adni az összes fent említett adatot és műveletet anélkül, hogy lelassítanánk a rendszert.

A Master Model koncepció lehetővé teszi a fájlok elkülönítését a csapattagok számára. Több ember egyidőben dolgozhat ugyanazon a munkadarabon a különböző NX-es modulokban. A fájlok között asszociatív kapcsolat fog létrejönni, ami azt jelenti, hogy ha egy fájlt frissítünk, akkor az összes hozzá kapcsolódó fájl frissülni fog. Ha például frissítjük a munkadarab geometriáját, akkor a szerszámpályákat tartalmazó fájlban automatikusan frissülni fog a munkadarab és az esetlegesen előgyártmányként beállított befoglaló téglatest is. A frissítés után a szerszámpályákat újra kell generálni, hogy már a megváltozott geometriára illeszkedő pálya jöjjön létre.

A modell előkészítése a Master Model koncepció szerint

A következő példábanbemutatásra kerül, hogy miként kell egy modellt a megmunkálásra előkészíteni. Ennek eredményeként egy különálló fájlt fogunk kapni, ami csak a szerszámpályákat fogja tartalmazni, miközben asszociatívan kapcsolódik a 3D-s modellhez. Az előkészítés lépései a következők:

 • Modell megnyitása
 • Megmunkálás fájl indítása
 • Asszociatív másolat létrehozása
 • Eredeti test kikapcsolása
 • Koordinátarendszer beállítása
 • Munkadarab, előgyártmány, készülék beállítása
 • Modell megnyitása

A File à Open használatával nyissuk meg a megmunkálandó munkadarabot.

Master Model koncepció
 • Megmunkálás fájl indítása

A File → New… → Manufacturing fülön válasszuk ki a szükséges megmunkálási sablont. A Relationship legyen Reference Existing Part-ra állítva. Alul a Part to reference-nél ellenőrizni kell, hogy annak a munkadarabnak a neve legyen ott, amit a 0. lépésben megnyitottunk.

Master Model koncepció 2
 • Asszociatív másolat létrehozása

Az Assemblies fülön a WAVE Geometry Linker parancsban ki kell választani a megmunkálandó munkadarabot. Ennek használatára azért van szükség, hogy a megmunkálás modulban ne az eredeti modellfájl kerüljön felhasználásra, hanem annak asszociatív másolata. Így a modell és a szerszámpályák két különálló fájlban kerülnek mentésre, ám ezek egymással kapcsolatban lesznek. A modell változása esetén könnyedén lehet a szerszámpályákat is módosítani.

Master Model koncepció 3
 • Eredeti test kikapcsolása

Az Assembly Navigator eszköztárban ki kell venni a pipát a megmunkálandó munkadarab neve elől. Ezzel az eredeti modellt kapcsoljuk ki, amire azért van szükség, mert enélkül duplán jelenne meg a munkadarab a modelltérben. Az egyik az eredeti, a másik pedig az átlinkelt másolat.

Master Model koncepció 4
 • Koordinátarendszer beállítása
 • Munkadarab, előgyártmány, készülék beállítása

A koordinátarendszert, munkadarabot, előgyártmányt és a készüléket az Operation Navigator Geometry View nézetében tudjuk beállítani.

Master Model koncepció 5

Amint ezekkel a lépésekkel elkészültünk, elkezdhetjük a szerszámokat és megmunkálási műveleteket létrehozni.

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑