NX1926 új Sketch modul: kényszerek helyett kapcsolatok

Az NX 1926-os verzióját bemutató webinárunkon volt szó az itt bemutatkozó új vázlatkészítő modul újdonságairól (NX sketch), most nézzük meg hogyan értelmezzük és használjuk a kényszereket felváltó kapcsolatokat.
Az új vázlatkészítő az eddigiektől eltérő módon viselkedik. Az egyik újítás, hogy az intelligens megoldó a háttérben kapcsolatokat hoz létre geometriai kényszerek helyett. Emiatt az NX mostantól nem is használja a vázlat környezetben a „constrain” szót, hanem a „relation” kifejezés tűnik fel.
Ahogy szerkesztés közben alakul a vázlat geometriája, úgy módosítja a háttérben ezeket a kapcsolatokat az NX: megtalál speciális kapcsolatokat, mint a vízszintes, függőleges, párhuzamos, szimmetria, ofszet. A vázlat szerkesztése ezzel sokkal gyorsabbá válik, nem kell minden elemet, vagy az elemek közötti kapcsolatokat nekünk a végletekig „bekényszerezni” és méretezni ahhoz, hogy a vázlatunkat tökéletesen definiáljuk. Ezeket „found relation”-ként, azaz ”talált” (felismert) kapcsolatként találhatjuk meg a továbbiakban.
Ilyen kapcsolatokat mi is megadhatunk a szerkesztés során:

  • Ha valamelyik kapcsolat parancsot választjuk ki elsőként, akkor több funkciót tudunk beállítani a megjelenő dialógus ablak segítségével.
  • Ha a görbéket választjuk ki először akkor ügyelni kell arra, hogy az elsőnek kiválasztott görbe fog „ráfordulni” a másodikra, azaz, ha az első elem abban az irányban lesz párhuzamos a másodikkal, ahogy az utóbbi áll.

Ezeket a kapcsolatokat az NX sketch automatikusan megmódosíthatja a háttérben, ha a geometria úgy módosul, hogy ezt megteheti.


Például: adott két, szögben álló, de párhuzamos vonal és egy függőleges vonal. Ha az egyik párhuzamos vonalat vízszintes kényszerrel – kapcsolattal – látom el, akkor a régi megoldóban a párhuzamos kényszer is és a vízszintes kényszer is jelen van. Az új megoldó kiváltva a párhuzamos kapcsolatot, mindkét vonalra egy-egy vízszintes kapcsolatot tesz, ahogy az ábrán is látható.

NX sketch automatikusan megmódosíthatja a háttérben, ha a geometria úgy módosul, hogy ezt megteheti

A vázlat készítése során szükség lehet arra, hogy olyan kapcsolatot hozzunk létre, ami nem módosulhat a továbbiakban.

Ezért az eddigi kényszerekhez hasonlóan létrehozhatunk mi is kapcsolatokat. Ezeket „Persistent relations”-nek, azaz állandó kapcsolatoknak fogjuk hívni.
Ehhez be kell kapcsolni a Create Persistent Relations kapcsolót. A vázlatban az állandó kapcsolatok mindig látszódnak a Display Persistent Relations bekapcsolásával.
A talált és az állandó kapcsolatokra húzva a kurzort láthatjuk azok típusát.

A vázlat készítése során szükség lehet arra, hogy olyan kapcsolatot hozzunk létre, ami nem módosulhat a továbbiakban.

Ilyenek állandó kapcsolatok lehetnek pl: a nem összeérő görbék közti merőlegesség.

Ilyenek állandó kapcsolatok lehetnek pl: a nem összeérő görbék közti merőlegesség.

Vannak olyan kapcsolatok, melyeket mindig állandó kapcsolatként jönnek létre a fenti kapcsoló állapotától függetlenül:

  • Egyenlő hossz (Make Equal)
  • Középponthoz igazítás (Make Midpoint Alignement)
Make Midpoint Alignement

Némely parancs dialógusablakában, alapértelmezetten be van kapcsolva az állandó kapcsolat létrehozása, ilyen a Polygon és a Pattern parancsok.

Polygon és a Pattern parancsok.

A Mirror és Offset parancsoknál a kikapcsolt állapot az alapértelmezett, ilyenkor a létrejött görbék között „talált” kapcsolatok jönnek létre: párhuzamos vagy ofszet kapcsolatok. Az állandó opció bekapcsolásával a dialógusablakban beállított méretek és kapcsolatok állandóként jelenek meg.

Mirror és Offset

Az NX sketch által folyamatosan felismert, az általunk szükség esetén elhelyezett állandó kapcsolatok és a méretek által lesz a vázlat teljesen meghatározva. Ha egy vázlatelem meg van határozva, akkor a színe fekete lesz.
A vázlat készítés és módosítás során a „talált” kapcsolatokat kijelölve, a színe rózsaszínre vált (relaxed relation). Ezzel feloldjuk a kapcsolatot és a vázlat az adott geometriát megfogva dinamikusan módosítható. A módosítás után, ha még értelmezhető az NX számára a feloldott kapcsolat, akkor ismét létrejön automatikusan, vagy más kapcsolat jelenik meg helyette:

Vázlat - színek

Vonal végpont kiválasztása. A vízszintes talált kapcsolat megjelenik.
A vízszintes kapcsolat jelre kattintva feloldjuk a kapcsolatot
Megfogva a vonal végét elmozdíthatom, ezzel a vízszintes kapcsolat megszűnik.

Kipróbálhatja az NX sketch újdonságait és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

NX1926 új Sketch modul: kényszerek helyett kapcsolatok” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑