Nagyméretű összeállítások megnyitása NX-ben

Amikor az összeállítás nagyon sok alkatrészből áll, az összeállítás betöltése sok időt vehet igénybe, ha minden alkatrész, minden elemét be akarjuk tölteni. Ha számítógépünk se a legújabb, legerősebb típus, akkor akár már a kisebb összeállítások megnyitása is problémát okozhat.
Ilyenkor az összeállítás megnyitásakor lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a feldolgozandó adatok mennyiségét, akár az alkatrészek megnyitásának és/vagy a mögöttes számítások elhagyásával, akár a modellek képminőségének lecsökkentésével. Ezek beállítása az összeállítás megnyitása előtt sokkal kisebb számolási mennyiséget jelent az NX és a számítógép számára is, nem utolsó sorban mi is könnyebben dolgozhatunk vele.
Az „Assembly Load Options” alatt tudjuk beállítani ezeket az opciókat. A fájl megnyitása előtt a felső eszköztáron, vagy megnyitáskor az „Open” ablakban érhető el az „Option” gomb megnyomásával. Az „Open” ablak a „Load Structure Only” és az alatta lévő legördülő menü egy gyorselérést biztosít a leggyakrabban használt beállításokhoz..

Assembly load option
Nagyméretű összeállítások

Két opciót ismertetnénk, amivel optimalizálhatjuk a nagyméretű összeállítások megnyitásának idejét:

Scope/Load

  1. Az „Assembly Load Options” ablakban a „Scope/Load” alatt két beállítás, amit érdemes megemlítenünk:
Scope/Load

All Components – Betölti az összes alkatrészt.
Structure Only – Csak az összeszerelési alkatrész fájlt nyitja meg; nincs betöltve alkatrész. Ebben az esetben csak az összeállítás struktúráját látjuk, az alkatrészekre állva látjuk azok helyzetét szükség esetén egy-egy alkatrészt külön meg tudunk nyitni.

Assembly NX

Scope/Option

  1. Az „Assembly Load Options” ablakban a „Scope/Option” alatt tudjuk beállítani, hogy az alkatrészek milyen méretben és minőségben töltődjenek be. Ezeket az opciókat a File/Open ablakban a már ismertetett legördülő menüből is ki tudjuk választani. Megadhatjuk, hogy
Scope/Option 2

Fully Load – Kisebb összeállításoknál használhatjuk, betölti az összes adatot és a pontos geometriát jeleníti meg (pl: simított ívek, élek megjelenítése)

Fully Load

Partially Load – Ha nem akarjuk az összes beállítást, betölteni, csak látni szeretnénk az összeállításunkat jó minőségben, használjuk ezt a beállítást. Csak az aktív Reference Set-et tölti be és korlátozott lesz a kényszerek frissítési lehetősége.

Partially Load

Fully Load – Lightweight Display és Partially Load – Lightweight Display: az első kettővel megegyező adatmennyiséget olvas be, de csökkentett un. „Lightweight” grafikai megjelenítést biztosít, pl: az ívek sokszögekből állnak, nincs élsimítás
Minimally Load – Lightweight Display
A leggyorsabb betöltést biztosítja, nagyméretű összeállítások ideális opciója. A „Partially Load”-nál is kevesebb adatot olvas be a modellből és a csökkentett megjelenítés is gyorsítja a fájl betöltést és az összeállítással végzett képernyő műveletek elvégzését.

Minimally Load – Lightweight Display

Változtatási lehetőség már betöltött összeállítás esetén:
Abban az esetben, ha egy vagy több alkatrészt „Fully Load” teljesen szeretnénk betölteni, de a többit részlegesen hagyni a következőt kell tennünk:
• Jelöljük ki a szükséges partokat az „Assembly Navigátorban”
• JEG majd az „Open” és a „Component Fully” vagy „Component Partially” opcióval a kiválasztott fájlok újra betöltődnek, immár a teljes vagy részleges adatokkal. Ezt a változást az Assembly Navigátor „Read-Only” oszlopában is láthatjuk

Összeállítás NX 1
Összeállítás NX  2

Tipp: A megjelenítés nem változik, ha szeretnénk a pontosabb geometriai megjelenítést a Lightweight helyett, akkor a kiválasztott part(ok)-on egy jobb-klikk után válasszuk a „Show Exact” opciót

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAD próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑