Simító megmunkálás – Guiding Curves method

A Guiding Curves az egyik legegyszerűbben használható simító megmunkálás az NX-ben. Nagy előnye a hasonló simító megmunkálásokhoz képest, hogy ebben a műveletben nem kell törődni a vetítési vektorral, így megspórolhatjuk azt az időt, amit a helyes vetítési vektor megtalálásával töltenénk.

A Guiding Curves 3-tengelyes változata a Fixed Axis Guiding Curves, amely megmunkálás az NX 12.0.2.-es verziójától érhető el. Ebben a műveletben a forgácsolási terület meghatározása után csupán a vezető geometriát kell meghatározni és máris egyszerűen létrehozható a szerszámpálya. A vezető geometria kiválasztásánál három különböző kiosztás típus közül választhatunk.

• Constant Offset esetén egyetlen vezérgörbe megadása szükséges. A szerszámpálya alakja a vezérgörbe egy-, illetve két irányú, állandó lépésközű eltolódásával generálódik.
• Morphing esetén két vezérgörbe megadása szükséges. A szerszámpálya a két vezérgörbe közötti területre generálódik, a kiosztás pedig egyenletesen interpolálódik a két vezérgörbe között.
• Racetrack around Guide esetén egyetlen vezérgörbe megadása szükséges. A szerszámpálya mintája egy lóversenypályához hasonlít, ugyanis a pálya a vezérgörbe végeit kerüli körbe állandó lépésközzel.

Az alábbi videóban bemutatásra kerül, hogy mennyire gyorsan hozhatók létre Fixed Axis Guiding Curves művelettel a szerszámpályák különböző geometriák esetén.

Az alábbi rövid videóban bemutatásra kerül, mennyire könnyen hozható létre simító művelet egy hegesztés környékén a Racetrack around Guide vezető geometria alkalmazásával.

Ahogyan a következő videóból is kiderül vezérgörbeként egy pontot is megadhatunk, illetve nem egybefüggő görbéket is kiválaszthatunk.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑