NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

FBM - Feature Based Machining

Automatizálás – Megmunkálás betanítása (FBM – Feature Based Machining)

A következő cikk bemutatásra kerül a megmunkálás betanítása az NX CAM moduljával. Lehetőség van egy munkadarab alaksajátosságai alapján egy másik, hasonló munkadarabra is létrehozni a megmunkálást. Ehhez szabályok definiálhatók, így csak a kívánt paraméterekkel rendelkező alaksajátosságokra kerül megmunkálás. A cikk a Teach Operation Sets… paranccsal foglalkozik.
A parancs bemutatása egy egyszerű példa segítségével történik: Adott egy munkadarab különböző méretű furatokkal. Célunk, hogy a legalább 12mm és a legfeljebb 12,5mm átmérőjű furatokat megmunkáljuk két lépésben. Először egy pontfúrás hajtandó végre, majd egy 12mm átmérőjű szerszámmal a furat készre munkálandó. A példa munkadarab a következő ábrán látható:

FBM - Feature Based Machining

A probléma megoldásához, a megmunkálás megtanításához egy új munkadarab létrehozása szükséges. Ennek a munkadarabnak a célja csupán annyi, hogy egy példamegmunkálás létrehozásával és a szükséges paraméterek megadásával betanítsuk a megmunkálást az NX-nek. A betanításhoz létrehozott munkadarab a következő ábrán látható:

FBM - Feature Based Machining 1

Ez a munkadarab egy 12mm-es furatot tartalmaz.

Előkészületek – alaksajátosságok (features) keresése

A megmunkálás betanítása egy segítő munkadarabbal történik amivel az NX CAM modulban foglalkozunk. A megmunkálási módba átlépve először az Operation Navigator – Geometry fülén a munkadarab (workpiece) megadása szükséges. Ezután az alaksajátosságok keresése következik a Find Features paranccsal. Ehhez a Machining Feature Navigator – Features fülre kell átlépni. Ez látható a következő ábrán:

FBM - Feature Based Machining 3

Az ábrán kijelölt elemre egy jobb gombos kattintással érhető el a szükséges Find Features parancs. A felugró ablakban a Search Method Workpiece-re állítandó, hiszen az előbbiekben definiálva lett a munkadarab. A Features to Recognize fülön a STEPS előtt kell, hogy legyen a pipa, így megadva, hogy a parancs szinteket keressen. Ezután a jobb alsó sarokban található Find Features gomb megnyomása következik. A program megtalálta a szükséges furat alaksajátosságot. A beállításokat és az ekkor látható állapotot mutatja a következő ábra:

FBM - Feature Based Machining 4

A megtalált furat a Machining Feature Navigator – Features fülén ellenőrizhető, STEP1HOLE_1 néven megtalálható. Ezt szemlélteti a következő ábra:

FBM - Feature Based Machining 5

Előkészületek – megmunkálás generálása az alaksajátosságra

Ebben a lépésben a meglévő egyetlen alaksajátosságra készül egy megmunkálás automatikusan. Ehhez az előzőekben említett alaksajátosságra (STEP1HOLE_1) kell kattintani jobb gombbal, majd kiválasztani a Create Feature Process… lehetőséget. A felugró ablakban a SpotDrill és a TwistDrill előtt legyen pipa, hiszen egy olyan megmunkálás létrehozása a cél, ami először egy pontfuratot készít, csak ezután következik a fúrás művelete. A következő ábra mutatja a beállításokat:

FBM - Feature Based Machining 6

Az OK gombra kattintással a két műveletelem elkészül. Ez ellenőrizhető az Operation Navigator – Geometry fülén. Ez látható a következő ábrán:

FBM - Feature Based Machining 6

Itt az átláthatóság kedvéért a STEP1HOLE név átírható. Ebben az esetben nevezzük át 12_12.5-re, ezzel utalva a megmunkálandó furat méretére!

Megmunkálás betanítása

A következő lépés egy jobb gombos kattintás az előbbiekben átírt névre, ezután az Object, majd a Teach Operation Sets… kiválasztása következik. A felugró ablak olyan feltételek megadására szolgál, melyek teljesülése esetén a megmunkálás végrehajtandó. Esetünkben a cél, hogy adott megmunkálás készüljön a legalább 12mm-es, legfeljebb 12,5mm-es furatokra. Ez a feltétel megadható az Edit Condition ablakban. Ebbe az ablakba a paramétereket nem szükséges kézzel beírni, egyszerűen csak a Parameters ablak megfelelő paraméterére kell kattintani. Relációs jelek és különböző logikai műveletek adhatók meg egyszerűen a Conditions fülön. Ebben az esetben az Edit Condition ablakba a következő feltétel kell, hogy kerüljön:

ftr.DIAMETER_1 >= 12 AND ftr.DIAMETER_1 <= 12.5

Ezt megadva a jobb oldalt található pipára kattintással a feltétel átkerül a már kész feltételek listájába, az Application Conditions-be. Ezek után a jobb alsó sarokban található Teach Machining Rules gombra kell kattintani, majd az Apply gombbal véglegesíteni az eredményt, ami a következő ábrán látható:

Megmunkálás betanítása

Ezzel a folyamattal megtanításra került egy megmunkálás, ami a 12-12,5mm-es átmérőjű furatokra érvényes, és tartalmaz egy pontfúrást, majd egy fúrás műveletelemet. Az NX ezen adatokat a Machining Knowledge Editor-ben (MKE) tárolja, melybe a felhasználó is szabadon belenézhet. Ez elérhető az NX telepítési könyvtárában a következő úton:

MACH\resource\machining_knowledge\machining_knowledge.xml

A megtanított megmunkálás alkalmazása

Az NX megtanulta a kívánt megmunkálást, a következő lépésben ezen megmunkálás használata, alkalmazása kerül bemutatásra.
A megtanító munkadarabra már nincs szükség, megnyitható az eredeti, első ábrán látható munkadarab. Első lépésben az alaksajátosságok keresése következik az 1. Előkészületek – alaksajátosságok (features) keresése fejezetben bemutatott módon. Ezután az 2. Előkészületek – megmunkálás generálása az alaksajátosságra fejezetben bemutatottak szerint a talált alaksajátosságokra megmunkálást generálunk. Ebben az esetben azonban a Create Feature Process…-ben már megtalálható az előbbiekben megtanított megmunkálás, így ezt kell bepipálni. A következő ábra ezt a beállítást mutatja:

 megtanított megmunkálás

Az OK gomb megnyomásával létrejön az előzőekben megadott feltételeknek eleget tevő megmunkálás. A következő ábrán látható, hogy ebben az esetben ez nem minden furatot jelent:

 megtanított megmunkálás fbm

A létrehozott szabályon alapuló megmunkálás az NX bezárását követően is bármikor alkalmazható, hiszen az adatok az MKE-ben megőrződnek.

Kipróbálhatja ezeket és más fejlett eszközöket az ingyenes felhőalapú NX CAM próbaverzióban.

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.