NX referencia történet: Haidlmair

Fröccsöntőszerszám gyártó cég lecsökkentette az átfutási időket, javított a minőségen és kiküszöbölte a hibákat.

Gondolkodj nagyban a fröccsöntésben

NX referencia történet: Haidlmair GmbH – A játékoktól kezdve az irodai, háztartási gépeken és a csomagolásokon át a gépjárművekig, csak nagyon kevés dolog van a hétköznapi életben, amely (még ha csak részben is) nem tartalmaz szintetikus anyagot. Josef Haidlmair meglátta a lehetőséget ebben a technológiában és 1979-ben a szikraforgácsolás technológiáját kezdte alkalmazni (EDM technológia) új öntőformák készítésére, amelyek segítségével műanyag alkatrészek készíthetők.

Ma a Haidlmair GmbH a fröccsöntőszerszámok egyik vezető gyártója, főleg azoknak, melyek nagyobb és komplexebb alkatrészek gyártására készülnek, mint például a gépjárművek hűtőberendezései és mosogatógép panelek. A Haidlmair csoport ma már több cégből áll, közel 450 alkalmazott van, éves árbevétele pedig közel 60 millió euró. Ezek az eredmények annak köszönhetők, hogy a cég neve összefonódott a jó minőségű, nagy hatékonyságú fröccsöntő szerszámok készítésével, amelyekkel ládák és konténerek is gyárthatók.

A 3D-s modellező technológiák korai befogadói

Régen a Haidlmair megrendelői alkatrész rajzot küldtek a termékről megrendeléskor. A cég sikerének egy része a CAD szoftvereknek és 3D-s modellező technológiájának tudható be. Ez a szoftver a Siemens Digital Industries Software terméke, amely széles körű lehetőséget biztosít felhasználóinak, mivel többek között integráltan elérhető benne a 3D-s modellező (CAD), a megmunkálás tervezés (CAM), valamint a végeselem analízis (CAE) környezete is.

Az NX-el a munkánk rögtön elkezdődik, amikor a megrendelő a kívánt alkatrészről információkat küld nekünk. Ez rendszerint 3D-s modell formájában történik meg.” –mondja Christian Riel, a Haidlmair termelési vezetője, aki a folyamatokért felel. „Gyakran módosítások szükségesek az alkatrészeken, mint például a nem praktikus letörések kijavítása. Párszor más tulajdonságok megváltoztatása is szükséges a jó fröccsöntéshez. Ezekkel már az fröccsöntés tervezési fázisainak kezdetén számolnunk kell.”

NX referencia történet: Haidlmair GmbH
NX referencia történet: Haidlmair GmbH

A Haidlmair mérnökei az NX Mold Wizard megoldását használják erre a célra. Ez segít lépésről lépésre feldolgozni, automatizálni és optimalizálni a fröccsöntés tervezésének folyamatát. A fröccsöntés specifikus tervezési feladatokat olyan elemek segítik, mint például a gyárthatósági elemzés, a fejlett betétképzési (osztósík meghatározás) eszközök, az automatikus mag és üreg képzés, a zsugor számítása és beállítása, a hűtőcsatornák elhelyezése, valamint automatikus darabjegyzék készítése. Ezen kívül léteznek még szabványos komponensekkel könyvtárak is, mint például szerszámház, kilökő csapok, csúszkák és kidobók. „Az NX segítsége nélkül a bonyolultabb szerszámok tervezése sokkal több időt venne igénybe.” -mondja Riel. „Az NX használata miatt mérnökeinknek nem kell időt tölteni az összes részlet manuális kidolgozásával.”

A Haidlmair mérnökei az NX CAE modulját is használják a műanyag áramlási viszonyainak optimalizálásához. A CAE modul az alkatrészek felépítésének vizsgálatára is kiterjed. Ez a funkció segíti a Haidlmair mérnökeit abban, hogy a ládák fogói és sarkai elég erősek legyenek ahhoz, hogy bizonyos terheléseket elbírjanak.

A nagy sebességű fémmegmunkálás 3 és 5 tengelyes NC gépek segítségével részben kiszorította a szikraforgácsolás technológiáját. Az NX CAM moduljának segítségével ezek a komplex működésű NC gépek vezérelhetők. Itt lehetőség van magas szintű, akár G-kód (NC kód) alapú szimulációra is, ezen kívül alaksajátosság alapú megmunkálásra is az NC programozás automatizálásához.

Céges adatok

A Haidlmair 2008-ban kezdte el használni a Siemens Digital Industries Software Teamcenter szoftverét PLM feladatokra. „A mérnökeink közti együttműködés a Teamcenter-en keresztül valósul meg, amely tartalmazza a darabjegyzék – ERP rendszerhez csatolását”- mondja Riel. „Mérnökeink tudják, hogy a Teamcenter-ben minden gyártási adat rendelkezésre áll, nem kell hosszan keresni őket. Hatalmas előny még, hogy így a kereséssel töltött idő is jelentősen lecsökkent. Ebből következően 2013-ban Haidlmair új projektet kezdett, amelyben a Teamcenter rendszerébe integrált minden  tervezéssel foglalkozó területet, még a külső szerződéses partnereket is.”

A Teamcenter használatával gyors és egyszerű a munka mindenkinek, beleértve a szerszámgépeken dolgozó munkatársaknak is.” –mondja Riel. „Az adatok elérése webböngészőn keresztül történik, így minden információ (beleértve a 3D-s nézeteket minden alkatrészről és szerszámról) elérhető.” A folyamatot még simábbá tette, hogy megjelent egy modul, amely lehetővé teszi a posztprocesszálást közvetlenül a Teamcenter használatával.

2011-ben Haidlmair bevezette a forgácsoló szerszámok menedzselését, amely a szerszámokon túl használható még megmunkálási egységek, készülékek, befogók kezelésére is. Ez nagyban csökkentette a szerszámok adminisztrációjára fordított időt, mert a szerszámok és a befogók komponensekként, összeállításokban kerülnek kezelésre. Ezek a szerszámok 3D-ben kerülnek megjelenítésre a hibák kiküszöbölésének érdekében. „A legnagyobb előny a szerszámok menedzselésében, hogy minden tulajdonság öröklődő, így egyszerűen lehet tulajdonságokat kombinálni.” – mondja Riel.

Hatékonyság növelése

Habár a Haidlmair külső DNC szoftver segítségével küldte az NC programokat a szerszámgépekre, a cég mérnökei mostanság elkezdték kivinni az NX CAM szoftvert a szerszámüzembe is, hogy a gépkezelők képesek legyenek 2 ½ tengelyes megmunkálást létrehozni zsebekre anélkül, hogy a szerszámgép programozási interfészét használnák. Ez elősegíti az egységesítést, szabványosítást és a hibákat csökkenti.

Ezen fejlesztéssel egyidőben, Haidlmair bevezette a Siemens Digital Industries Software által készített Manufacturing Resource Library-t (MRL). Az MRL segíti a felhasználót, hogy CNC programozási használatra szerszámot válasszon és használjon az NX felhasználói interfészből, ezzel is tovább könnyítve a  Teamcenter kezelést.

A vártnál is nagyobb a sikere a szerszámkeresés folyamatának, mivel az NX lehetőséget biztosít arra, hogy a névleges mérettől 10%-al eltérő szerszámokat is megtalálja.”-mondja Stefan Pendl, a Haidlmair CAx rendszer adminisztrátora. Meggyőződése, hogy az erős keresési mechanizmusok  lényegesen növelik a hatékonyságot. A Haidlmair a Siemens Digital Industries Software másik megoldását, a Geolus-t is alkalmazza. A megoldás egyedi képessége, hogy a keresett geometriához hasonló geometriával rendelkező alkatrészeket is megtalálja. Ez segít a korábban elkészült alkatrészek azonosításában. Ezzel nem csak időt spórolnak, hanem a későbbi szerszámgép-programozásukat is megkönnyítik.

Az integráció ereje

Az integráció ereje

„Az NX és Teamcenter egy erős, az egész cég számára hozzáférhető szoftver környezetet biztosít, amely egy olyan komplex cég esetén is viszonylag egyszerűen integrálható, mint a Haidlmair.”-mondja Riel. „A megtekintés lehetősége a CAx szoftvert nem használók számára is biztosított. A következetes információ használat és az automatikus támogatás funkció –az alkatrész tervezésétől kezdve a programozáson át a szerszám kezeléséig – segít növelni a termelékenységet, miközben javítja a minőséget és a folyamatok stabilitását.”

Honlapjuk: www.haidlmair.at

További NX referenciák.

A bemutató videó itt tekinthető meg – NX referencia történet: Haidlmair GmbH:

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑