NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

szerszámgyártás, NX

Hogyan tudnak a szerszámgyártók fejlődni?

A szerszámgyártás, mint üzlet

A szerszámgyártás napjainkban kihívásokkal teli terület. Már önmagában maga a fröccsöntő szerszám készítésének technológiája rendkívül bonyolult, de az üzleti aspektusa sem egyszerűbb. A legfrissebb tanulmányban 370 szerszámgyártó lett megkérdezve arról, hogy számukra mi a legnagyobb kihívás, és mire van szükség a sikerhez “Hogyan tudnak a szerszámgyártók fejlődni?”. A válaszadók (42%) egy nagyobb cégcsoport saját cége, míg a másik fele (58%) csak szerszámgyártással foglalkozó vállalkozás. A tanulmány azt mutatja, hogy míg számos kihívással kell szembenézni, van lehetőség kiemelkedni a versenytársak közül. Azok, akiknek sikerül a gyorsan fejlődő új technológiákat követni, nagyobb sikerrel járnak.

Szerszámüzem típusa szerint

Szerszámgyártók kihívásai

Napjainkban több kihívással kell a szerszámgyártóknak szembenézniük. Az alábbi diagram mutatja a legfontosabb öt kihívást, amellyel mindenképpen foglalkozni kell, hogy valaki sikeres maradhasson a piacon. A kihívások három nagy kategóriába csoportosíthatók:

 • üzletági trendek
 • munkavállalók képzettsége
 • technológia fejlődése

Azon szerszámgyártók, akik figyelembe veszik a fent említett probléma forrásokat előnyre tehetnek szert a versenytársakkal szemben.

Sikeres üzleti kihívás

Üzleti trendek

A technológiáknak és az internetnek köszönhetően a világ összement. Könnyebb lett nemzetközi partnereket, beszállítókat keresni és azokkal üzletet kötni. Ennek eredményeképpen a versenytársak száma megugrott. Ahelyett, hogy csak a helyi konkurenciával kelljen megküzdeni, a verseny megnőtt. Így gyorsabban kell, jobb szerszámokkal a piacra lépni a versenyben maradáshoz. Hogy az ár is kedvező maradjon, csökken a profit, ami nem sok hibának hagy lehetőséget.

Munkavállalók képzettsége

A szerszámok tervezése speciális és magas szaktudást igényel. Magas ismeretekkel kell rendelkezni az anyagokról, termodinamikáról, megmunkálási technológiákról. Ahogy a technológiák fejlődtek, a képzett munkatársakra való igény csak nőtt. Sajnálatos módon a piacon a képzett munkaerőből nagy a hiány, illetve a betanítás hosszú ideig tart. Az sem segít, hogy a szakképzett munkaerő egy része lassan nyugdíjazási korba lép, ezzel is nagy űrt hagyva a munkaerő piacon, illetve utánpótlás híján a tudásátadásra is kevés a lehetőség.

Technológia fejlődése

Az amúgy is óriási szakképzett munkaerőhiányon nem segít, hogy a technológia folyamatosan fejlődik. Nehéz lépést tartani a gyors innovációval,

 • az új anyagok megjelenésével,
 • új szerszámfelépítésekkel, mint a formakövető hűtés,
 • új gyártási technológiákkal, mint a 3D nyomtatás.

Így azok, akik gyorsabban építik be, használják ki az új technológiák adta lehetőségeket, piaci előnyhöz jutnak.

Milyen stratégiákra érdemes fókuszálni? – Hogyan tudnak a szerszámgyártók fejlődni?

Hogy milyen stratégiákat érdemes alkalmazni megvizsgáltuk az iparban legjobban teljesítő cégeket (piacvezető  top 20%).

 • Bevétel növekedés az elmúlt 24 hónapban
 • Profit növekedés az elmúlt 24 hónapban
 • Termék árának csökkenése

Majd megvizsgáltuk mire fókuszálnak a piacvezetők a piac többi résztvevőjéhez képest.

Versenyképesség növelésének stratégiái

Mit tesznek a piacvezetők másképp

A legnagyobb különbség, hogy a piacvezető szerszámgyártó cégek olyan stratégiákat preferálnak, amelyekben könnyen végig követhető a termékek elkészítése a megrendeléstől a tervezésen át a gyártásig.

 • Ezzel növelik a hatékonyságot, illetve az összegyűjtött információk segítségével folyamatosan optimalizálják folyamataikat.
 • Ezzel növelve a minőséget, csökkentve a hibákat, gyártási időt.

Ennek az egyik módja az egész életciklus digitalizálása. A digitalizáció eredménye nem csak jobb, egyértelműbb kommunikáció lesz, hanem gyorsabban készülnek el a termékek, gyorsabb gyártás ciklussal. A CAD modelleknek köszönhetően nem csak a legjobb, legkorszerűbb technológiákkal folyhat a tervezés, gyártás előkészítés, hanem egy esetleges változás lekezelése is egyszerűsödik a mérnöki modelleknek köszönhetően.  Az egyes változások egyszerűen nyomon követhetők lesznek és a tudás is a rendszernek köszönhetően nem hogy megmarad, de folyamatosan a munkatársak között terjed.

A Siemens megoldásai minden szerszámgyártót segít abban, hogy digitalizálja folyamatait, hatékonyabb legyen, és a legújabb technológiákhoz jusson hozzá folyamatosan a saját fejlődésük érdekében.

A graphIT Kft., mint a Siemens hazai Gold Smart Expert partnere segít ezeknek a kihívásoknak teljesítésében több, mint 20 éves szakmai tapasztalatával, mérnöki csapatával. Keressenek minket elérhetőségeinken.

Témakörben webinárt tartunk Június 30-án 10 órakor. Regisztrálni itt lehet

NX referencia történet: Haidlmair