Szerszámgép beépítés és NC kód alapú szimuláció indítás NX-ben

Az NX szerszámgép szimulációs modulja lehetőséget biztosít a szerszámpályák szerszámgép környezetben való ellenőrzésére. A fizikai gép modell szintű leképezésén vizsgálhatjuk a szerszám ütközéseket, felépíthetjük a teljes megmunkálási környezetet, lefogókkal, asztalokkal, palettákkal, stb. A szimuláció a generált CNC program alapján történik, vagyis a gép mozgása és a szimuláció ugyanazt a programot használja, ugyanaz a mozgás jön létre. Így már tervezési fázisban ellenőrizhetjük a mozgásokat, esetleges ütközéseket, nem kell a drága gépidőt ilyennel terhelni. Az NX szimulációs környezetében bármilyen vezérlés típus álltal generált NC programot, mint Sinumerik, Fanuc, Heidenhain, Mazatrol, stb. futtathatunk megfelelő posztprocesszor és gépszimuláció birtokában.
Az NX-ben számos különböző kinematikájú OOTB (Out Of The Box) szerszámgép érhető el bárki számára. Lehetőségünk van 2- és többtengelyes, többcsatornás és speciális kinematikájú MillTurn szerszámgép szimulációk elvégzésére is. Az alapból rendelkezésre álló szerszámgépeket a Manufacturing Machine Samples fülön találjuk meg, ahol egy adott kinematikájú gép esetén többféle vezérlő közül választhatunk.

Szerszámgép beépítés

A szerszámgép szimuláció elindítását a Program Order View ablakból kell elvégezni, egy adott megmunkálást/megmunkálási csoportot kiválasztva. A szimuláció a Simulate Machine paranccsal indítható.

Szerszámgép szimuláció

A szerszámgép szimuláció során lehetőségünk van NC kód alapú szimuláció indítására is. Az NC kód alapú szimuláció előnye, hogy a szimuláció a generált NC programon fut végig, így a szerszámváltások, ajtónyitások, síkdöntések, a főorsó bekapcsolása/leállása és egyéb kinematikai mozgások is szimulálásra kerülnek úgy, ahogyan az a fizikai gépen valósulna meg. Így minden mozgást ellenőrizhetünk és az esetleges ütközéseket is detektálhatjuk.
NC kód alapú szimuláció esetén fontos, hogy a főorsó fordulatszáma (Spindle Speed) mindig be legyen állítva az adott műveletnél, különben a szimuláció során nem lesz anyag eltávolítva és ütközésre utaló hibát fog írni a program.

Szerszámgép szimuláció 2

Videó

Az alábbi videóban bemutatásra kerül hogyan lehet mintagépet beépíteni egy saját megmunkálásba, továbbá hogyan indítható az NC kód alapú szimuláció

Amennyiben szüksége lenne testreszabott szerszámgép szimulációra, posztprocesszorra és szeretné azok elkészítését szakértőkre bízni, 20+ éves szakmai tapasztalattal állunk rendelkezésére.
Keressen minket elérhetőségeinken!

www.graphit.hu

Tekintse meg további tudásbázis cikkeinket az alábbi linken.

Hozzászólások letiltva.

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑