NX magyarországi felhasználói blog

NX Magyarországi felhasználói blog

Siemens NX hírek, érdekességek

NX 10 előtt készült rajzsablonok használata

NX 10 előtt készült rajzsablonok használata későbbi verziókban

Az NX10-től több új funkció jelent meg elődjeihez képest a rajzmodulban. Emiatt előfordul, hogy a régebbi rajzsablonok egyes elemei nem megfelelően jelennek meg újabb verzióú NX-re átállást követően. Az egyik ilyen változás a keretmezőkben használt karakterek és határvonalak tulajdonságainak szerkesztési lehetőségei.
Emiatt előfordulhat, hogy bizonyos beállítások nem működnek megfelelően, amikor egy pl. NX9-ben létrehozott rajzsablont akarunk használni NX1899-ben. Bár a sablon file látszólag jól töltődik be, ha a sablont újra használni szeretnénk, már hibásan jelenik meg a rajzlapunk.

Nézzünk egy példát:
Adott egy NX9-ben készült rajz, melyet NX1899-ben nyitunk meg.
A keretben található zónák címkéi adott betűtípussal, magassággal és színnel jelennek meg.

rajzsablonok NX

Ha lekérdezzük az egyik betű tulajdonságát, akkor látszólag minden megfelelő:

rajzsablonok  text

Amint létrehozunk egy új lapot, a keretben lévő karakterek kinézete megváltozik:

rajzsablonok  marks

Bár a számok ránézésre megtartották az eredeti színüket, a karakterek tulajdonságait megvizsgálva, látható, hogy ez nem igaz:

A vízszintes számok a Drafting preferences-ben beállított „új” tulajdonságot veszik fel – jól működik, de a függőleges számok továbbra is a Drafting preferences-ben található Text Paraméter értékét veszik fel.

rajzsablonok  labels
rajzsablonok  text parameters

Hibába generáljuk újra a táblát File – Drafting Tools – Borders and Zones parnaccsal, a függőleges karakterek nem fogják felvenni az összes tulajdonságot, továbbra is a normál szövegét használják.

rajzsablonok  color

Ha ezt a másodiknak létrehozott rajzlapot kitöröljük, akkor az eddig jónak látszó eredeti rajzlap is újra olvassa az értékeket és immár ez sem jelenik meg helyesen.
Előfordulhatnak vonalvastagság, vonalszín, elválasztó vonal megjelenési gondok is, a célravezető megoldás, ha a rajzlapról a keretmezőt teljesen kitöröljük (minden elemét) – majd újra generáljuk a keretet a megfelelő beállításokkal.
Tehát először a „sheet” sablonunkat módosítsuk, majd a rajzsablonban cseréljük ki az alap „sheet” sablont a frissítettre.
Ha ezt megtesszük akkor az akár NX10-ben frissített sablonjaink a későbbi és a legfrissebb verzióban is használhatók lesznek.

rajzsablonok  Label color
rajzsablonok  tick

Mindig érdemes az NX HELP idevonatkozó „What’s New in NX …” leírásait átböngészni, hogy milyen egyéb módosítások történtek, ezeket letesztelni a sablonon, hogy ne a napi munka során derüljenek ki a hiányosságok.


NX10 idevonatkozó oldala:

NX HELP